Hlavní obsah

Zemětřesení v Pardubicích! Rohlík končí ve všech funkcích. Kdo je novým koučem?

Praha

Nedělní porážka v Litvínově, po které Dynamo spadlo na samý chvost extraligové tabulky, byla pro něj derniérou. A hned trojnásobnou. Pavel Rohlík totiž u hokejových Pardubic počínaje dneškem končí jako hlavní trenér, generální manažer i předseda představenstva. Spolu s ním končí i jako asistent trenéra Michal Mikeska. V pondělí o tom rozhodla valná hromada akcionářů klubu, jehož novým majoritním vlastníkem se počátkem kalendářního roku stalo město Pardubice. Novým koučem Východočechů byl zároveň jmenován Miloš Holaň, generálním manažerem a předsedou představenstva pak Dušan Salfický.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pavel Rohlík a Pardubice? To spojení už ode dneška neplatí.

Článek
Fotogalerie

Pětačtyřicetiletý Holaň dosud v extralize vedl Vítkovice, Spartu a Mladou Boleslav, od roku 2011 ale v tuzemské nejvyšší soutěži netrénoval. Naposledy působil v této sezóně v Trenčíně, kde ale v říjnu na vlastní žádost skončil. Nyní se vrací do Čech, jeho asistenty budou Pavel Marek a pardubická legenda Otakar Janecký. Marek bude zároveň zastávat funkci sportovního ředitele.

"Je to krizový scénář, ale zároveň jsem zvažoval nějakou dlouhodobou koncepci. Je to mladý perspektivní trenér, ale s mnoholetou zkušeností trénování dospělých. Další věc je i jazyková vybavenost Miloše Holaně, máme v týmu teď čtyři anglicky mluvící hráče a do budoucna by se mohl objevit další," plánuje Salfický.

"Má takový ten drajv. Měl jsem s ním několik pohovorů a působil na mě, že má chuť, je nabitý energií a to podle mě mužstvo teď potřebuje. Trenéra, který ho oživí a do hráčů nalije sebevědomí a euforii do žil. Věřím, že klid a rozvážnost Pavla Marka a Oty Janeckého to budou doplňovat a mužstvo z té krize vyvedou," doplnil Salfický.

Rohlík dosedl na post generálního manažera Dynama v říjnu 2015, když ze své dosavadní pozice sportovního manažera mládeže nahradil Ondřeje Šebka. O necelý rok později se navíc po odvolání kouče Petera Draisaitla stal i hlavním trenérem pardubického áčka. V listopadu minulého roku pak obsadil i funkci předsedy představenstva klubu.

Jenže zlepšení výkonů se nedostavilo, Rohlík navíc čelil averzi pardubických fanoušků, kteří právě v něm viděli jednoho ze strůjců úpadků kdysi slavného klubu. A po událostech z počátku letošního roku se pod Rohlíkem začala židle kývat ještě víc...

Město Pardubice totiž odkoupilo majoritní podíl v klubu od dosavadního většinového vlastníka Romana Šmidberského (ten dosud držel zhruba 51 procent akcií, které od klubu koupil v roce 2008) a nově má město 73,6 procent akcií, jak dnes schválila první valná hromada v novém složení.

Rohlíkův konec byl rázem neodvratný. Po 6,5 procentech akcií získali Dušan Salfický, pardubický odchovanec a vítěz mistrovského poháru s Dynamem z roku 2013, který se dnes zároveň stal generálním manažer pardubického klubu. Stejně jako on drží 6,5% akcií i Petr Čáslava, jenž stále v Pardubicích aktivně hraje.

Byť město, které vlastní i pardubický zimní stadión, nyní drží majoritní podíl v klubu, do budoucna si ho ponechat nechce. Nyní tak učinilo kvůli ekonomické stabilizaci klubu. Do budoucna by rádo našlo silného investora, jenž by odkoupil většinu akcií.

Salfický: Neházíme flintu do žita, baráž nechceme

„Naším cílem je během dvou měsíců stabilizovat sezónu po sportovní a ekonomické stránce. Druhým krokem je připravit na novou sezónu, třetím krokem bude aktivní hledání nového silného partnera, který by převzal těžké břímě a navázal na spolupráci s městem a vyrazili bychom s klubem dál," prohlásil primátor města Martin Charvát, který bude mít v klubu na starost ekonomickou stránku.

Boj o předkolo už je v trapu, vždyť Pardubice ztrácejí na desítku propastných patnáct bodů. Skupina o udržení je realitou, navíc reálně hrozí účast v baráži o udržení extraligy. „Neházíme flintu do žita, chceme se vzpamatovat a zabojovat, abychom se vyhnuli baráži. Za sebe hovořím, že se nic nebalíme," nechce se Salfický smířit s touto vidinou.

Děláme maximum pro to, aby se sestup nekonal. Vždy jsem pozitivně naladěn, věřím týmu, že to zvládne. Nepřipouštím si sestup z Tipsport extraligy," uzavírá Charvát.

Odvolání Rohlíka je čtvrtou trenérskou změnou v probíhajícím ročníku extraligy. Právě Rohlík v září nahradil Petera Draisaitla. V říjnu skončil v Plzni Michal Straka, jehož nahradil jeho bratr Martin (majitel klub) s Tomášem Vlasákem, v listopadu pak Zlín propustil Rostislava Vlacha, místo něhož nastoupili Robert Svoboda s Martinem Hamrlíkem.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice