Hlavní obsah

Netík přijde o finále Ligy mistrů, ale nenaříká. V Třinci můžu hrát o titul, má to smysl, svěřil se

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Sezónu měl útočník Tomáš Netík rozehranou skvěle. Hned v prvním extraligovém utkání ve Vítkovicích dal dva góly, šest dalších přidal v zápasech Ligy mistrů. V 8. kole ho ale na téměř tři měsíce vyřadilo zranění a Netík už zářijovou formu nenašel. Po návratu do sestavy Sparty přidal ve dvanácti zápasech už jen jeden gól a těsně před uzávěrkou přestupů se i proto stěhoval do Třince. Zkušený forvard tak přijde tak o finále Ligy mistrů, v němž se Sparta 7. února utká s Frölundou. „Moc se mi teď odcházet nechtělo, ale v Třinci můžu hrát o titul. Tahle změna měla smysl,“ vysvětloval 34letý útočník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Netík ještě v dresu Sparty a pardubický brankář Brandon Maxwell.

Článek

Třinec, stejně jako vy nyní prožívá menší krizi. Pomůžete si navzájem najít ztracenou pohodu?

Doufejme. Kvůli tomu se ta změna dělala. Neměl jsem signály, že bych sem měl jít, proto jsem Třinec nijak zvlášť nesledoval. Ale už jsem se poinformoval, že teď neměli nejlepší období, ale to se určitě změní. Třinec má kvalitní tým a věřím, že se znovu dostaneme na vítěznou vlnu.

V posledním měření sil mezi Spartou a Třincem jste už nehrál a asi jste už věděl, kam se postěhujete. Jak se vám jako budoucímu hráči Třince na debakl (12:3) dívalo?

Stoprocentně jsem to ještě nevěděl a ten zápas jsem prožíval jako hráč Sparty. Byl to zvláštní výsledek, ale tohle se stane každému mužstvu. Montreal v NHL vyhrál myslím devět zápasů a pak dostal devět gólů. Včera jsem se díval na ruskou ligu, kde Kazaň dostala osm branek. Někdy to tam prostě napadá a nedělal bych z toho žádné závěry.

Máte za sebou první trénink v Třinci. Je na týmu nějak patrné, co se mu přihodilo?

Nemůžu porovnávat, jaké to bylo předtím a jaká je nálada teď, ale asi je ta porážka zdviženým prstem pro všechny. Každý hráč to v sobě má, ale nějakou nervozitu jsem nepociťoval. Přijdou další zápasy, ve kterých to bude chtít tým napravit.

Že budete v rozehrané sezóně opouštět Spartu, navíc před finále Ligy mistrů, jste si asi nepředstavoval. Bylo to složité rozhodnutí jít do Třince?

Byl jsem skoro tři měsíce zraněný a hledal jsem, co by mi mohlo pomoct. Jít někam do ligy se mi ve chvíli, kdy Spartu čeká finále Ligy mistrů, úplně nechtělo. Spíše jsme se bavili, že bych když tak odešel někam ven. Po rozhovoru s trenérem Kýhosem a manažerem Peterkem, kteří projevili o mé služby velký zájem, se to ale změnilo. Třinec je top tým a mám tady i nadále šanci hrát o titul. Tahle nabídka splňovala mé ambice a má smysl.

Je pro vás letošní sezóna i z pohledu, že jste musel ze Sparty odejít, zklamáním?

Ono to na papíře možná vypadá hrozně, že mám tak málo bodů v tolika zápasech (20 zápasů, 3+4). Ale je potřeba se dívat i na to, že jsem se vracel po zranění a v některých utkáních jsem měl třeba pět střídání. V létě jsem měl dobrou formu a dával jsem góly, ale to zranění mě zastavilo a naskočil jsem zpátky až na konci prosince. Statistky v tomhle hodně zkreslují a nemyslím si, že by se mi v lize vyloženě nedařilo. Je pravda, že jsem posledních pár kol góly nedával. Šance jsem ale měl, jen mi to tam nepadalo.

V Třinci ze Sparty jenom hostujete, pokud na sebe oba celky v play off narazí, budete moct nastoupit?

Určitě ano, ale to je hrozně daleko a nad tím vůbec nepřemýšlím. Mám v hlavě krátkodobé cíle, první zápasy v novém týmu. Na možný souboj se Spartou nemyslím.

Patří k těm krátkodobým cílům dát gól? Naposledy jste se z něj radoval v prvním utkání letošního roku v Brně a od té doby střelecky mlčíte.

Tak to prostě je a zase chci góly samozřejmě střílet. Ale prvořadé je, abychom s Třincem vyhrávali, dostali se do herní pohody a já týmu co nejvíce pomohl. Jestli pomůžu góly, nebo jinak, není zase tak podstatné. Není to o mě, ale o týmu. Do play off je devět zápasů, ve kterých se chceme co nejlépe připravit na vrchol sezóny.

Po dvanácti letech se v jednom týmu potkáte s obráncem Lukášem Galvasem, s nímž jste hrával v Karlových Varech. Vzpomenete si ještě na tohle období?

Bylo mi tenkrát lehce přes dvacet a Galus měl malého kluka, který teď hraje za Olomouc. Je to neuvěřitelné. V mém věku jsem už ale potkal skoro všechny kluky, kteří tady jsou. S některými v jednom týmu, s jinými jako protihráč.

Reklama

Související témata: