Hlavní obsah

Zcela vědomý zákrok, navíc s vysokou intenzitou, rozhodla disciplinárka. Jak Pöpperleho potrestala?

Praha
Aktualizováno

Hned věděl, že se dopustil naprosto stupidního zkratu, když na konci druhé třetiny nedělního extraligového souboje s Kometou píchl koncem své hole brněnského kapitána Leoše Čermáka. Hokejový brankář Sparty Tomáš Pöpperle za svůj zákrok obdržel trest na pět minut a do konce utkání a obával se dodatečného postihu od disciplinární komise. Ten sice o den později skutečně přišel, nikterak drastický ale není - Pöpperle dostal stopku na tři duely.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Brankář Sparty Tomáš Pöpperle (uprostřed) fauluje Leoše Čermáka (vlevo) z Komety. Píchl ho holí a šel předčasně do sprchy.

Článek

Za podobný druh faulů podle disciplinárního řádu hrozí nepodmíněné zastavení činnosti na jeden až čtyři zápasy. Ve výjimečných případech, pakliže je zákrok obzvlášť nebezpečný, může přijít i trest na pět až deset duelů.

To však nebyl Pöpperleho případ. Předseda disciplinární komise extraligy Karel Holý přihlédl k faktu, že Čermák neutrpěl žádné zranění, vinou kterého by utkání nemohl dokončit, a zároveň Pöpperle nebyl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán.

„Pöpperle vedl svůj zákrok na protihráče, který se v okamžiku zásahu nenacházel v držení kotouče, a to krátce poté, co Čermák v brankovišti přepadl přes Pöpperleho, kterému tím na okamžik znemožnil jakýkoliv obranný pohyb v prostoru brankoviště proti případné střele některého z hráčů Brna," uvedl Holý, který se zákrokem zabýval na základě zápisu o utkání sepsaného hlavními rozhodčími Oldřichem Hejdukem a Vjačeslavem Bulanovem.

Vynechá zápasy s Olomoucí, Boleslaví a Litvínovem

„Zákrok nevyplynul z žádné herní situace, ale jednalo se nepřiměřenou reakci na předchozí Čermákův nájezd do prostoru brankoviště, v důsledku kterého nebyl Pöpperle na okamžik schopen odpovídajícím způsobem zabránit případné střele některého z hráčů Komety," pokračoval Holý.

Podle něj Pöpperle jednal zcela vědomě, navíc je z dostupných záběrů situace patrné, že po celou dobu vedení zákroku sledoval Čermákovu polohu, a zákrok byl současně veden s vysokou intenzitou.

„Provedeným dokazováním videozáznamem předmětné situace bylo dále bez jakékoliv pochybnosti shledáno, že zákrokem nedošlo k zasažení oblasti Čermákovy hlavy a krku, v důsledku čehož by na popsané jednání mohlo být nahlíženo jako na zvláště závažný způsob spáchání přestupku ve smyslu disciplinárního řádu extraligy, nýbrž k zasažení Čermákova hrudníku," dodává Holý.

Sparta se tak bez své gólmanské jedničky bude muset tento týden obejít v úterní dohrávce s Olomoucí, v pátečním duelu na ledě Mladé Boleslavi a v nedělním souboji s Litvínovem. Na poslední dvě kola základní části už ale bude Pöpperle připraven.

Sparta trest akceptovala a brankáři sama udělila blíže nespecifikovanou pokutu. Klub zároveň podal stížnost na sudí Hejduka s Bulanovem.

"Pöpperleho zákrok byl nevhodnou reakcí na počínání Leoše Čermáka, který ovšem vědomě vyvolal kontakt v brankovišti a nejevil zájem opustit tento prostor, přestože již nebyl atakován. Rozhodčí tedy v tu chvíli hrubě chybovali, když okamžitě nepřerušili hru a následně neudělili trest brněnskému útočníkovi, který podobné konflikty vyvolává velmi často," uvedl klub na svých stránkách. Na pobyt Čermáka v brankovišti poukázali i zástupci disciplinární komise.

Považujete třízápasový trest pro Tomáše Pöpperleho za adekvátní?
Ano
20,1 %
Ne, měl být tvrdší
70,7 %
Ne, měl být mírnější
9,2 %
Celkem hlasovalo 13036 čtenářů.

Reklama

Související témata: