Hlavní obsah

Nahradit Červenku bylo nereálné, tvrdí nový lídr Pirátů. Z angažmá v Chomutově je nadšený

Chomutov

Po šesti letech strávených ve finském Oulu přišel do Chomutova s hodně náročným úkolem. V týmu Pirátů měl Ivan Huml nahradit nejproduktivnějšího hokejistu loňského extraligového ročníku Romana Červenku, což byla pro kladenského odchovance velká výzva. Pětatřicetiletý útočník očekávání fanoušků nezklamal, patří k největším tahounům Severočechů, jež bojují o přímou účast v play off.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Chomutovský útočník Ivan Huml se raduje z gólu.

Článek

Příznivci Pirátů byli zvědavi, zda navážete na výtečné výkony Romana Červenky. Sezóna vám vychází, s 40 nasbíranými body se tři kola před koncem základní části držíte v první desítce produktivity celé soutěže. Jste spokojený?

Myslím si, že nikdo ode mě nemohl očekávat, že nahradím takového hokejistu, jakým je Roman. Já osobně jsem s tímto cílem do Chomutova nešel, protože to bylo nereálné. On je jedinečný a svojí kvalitou extraligu převyšoval. Doufám, že roli, kterou ode mě vedení a trenéři očekávali, plním. Naší lajně se daří, myslím, že jsme Romana nahradili.

S Michalem Vondrkou a Markem Tomicou jste se postarali o třetinu gólů Pirátů v tomto ročníku. Jak se vám spolupráce s oběma křídelními hráči zamlouvá?

Jsem maximálně spokojený. Kluci jsou výborní hokejisté, jako centr si je nemůžu vynachválit. Marek je úžasně pracovitý hokejista, důrazný a hodně za nás odbrání. Michal je kapitán a pomáhá vést tým. Zažívá skvělou sezónu a je naším klíčovým hráčem v přesilovkách.

Těší vás, že chomutovský tým netáhne pouze vaše formace?

Určitě. Když se podívám na ostatní lajny, ofenzíva je rozložená do tří pětek, což je strašně důležité.

Předsezónním cílem Pirátů bylo předkolo play off, v závěru však dokonce usilujete o první šestku. Jste spokojený, jak se pro vás základní část vyvíjí?

Jsme v pozici, v níž jsme chtěli být. Extraliga je ale strašně vyrovnaná a upínat se jen na šestku by nebylo rozumné. Samozřejmě pro klub by byl úspěch dostat se přímo do play off, ale pro nás je především podstatné, v jaké formě do něj půjdeme.

Máte za sebou bohaté zkušenosti z finské ligy, zahrál jste si také ve Švédsku, v dresu Bostonu okusil i NHL. Snažíte se v Chomutově pomáhat mladým spoluhráčům?

Když mám pocit, že by to někomu pomohlo, tak poradím. Musím celkově říct, že je tady skvělá parta kluků, která výborně pracuje. Zatím nebylo ani potřeba nějak zvyšovat hlas, všechno funguje velice dobře.

Snažíte se jim poradit i třeba z hlediska stravování? V Oulu jste po příchodu trenéra Marjamäkiho změnili jídelníček, vynechávali tučné pokrmy a v lize poté začali slavit úspěchy...

Já jsem byl mile překvapený, jak to po této stránce v Chomutově funguje. Je tady kondiční trenér a kluci s ním jídelníček konzultují. Všichni se tady o sebe starají. Nemyslím si, že bylo nutné někomu něco vysvětlovat, tady to bylo nastavené kvalitně. Snažíme se, aby strava před i po zápase měla hlavu a patu.

Překvapilo vás kvalitní zázemí, jakým Chomutov disponuje?

Jsem z toho nadšený. Aréna je nádherná, kabina pak na vysoké úrovni. Takové zázemí jsem nikdy neměl. Je na špičkové a světové úrovni.

V Chomutově bydlíte, jak se vám na severu Čech líbí?

Musím říct, že z města jsem mile překvapený. Je to kousek do hor, zabydlel jsem se tady hodně rychle a jsem tu nesmírně spokojený. Rodinu mám na Kladně, a když je volná chvíle, jsem tam za padesát minut. I z této stránky je pro mě Chomutov dobrá destinace.

Základní část už se pomalu chýlí ke konci. Co říkáte na úroveň extraligy?

Je vysoká. Já jsem vždycky říkal, že je to kvalitní soutěž a tato sezóna mi to jen potvrdila. Hrají tady výborní hokejisté, Sparta to ostatně letos dokázala v Lize mistrů. Srovnáváme se často se švédskou a finskou ligou a vím, že česká v určitých věcech tyto zahraniční ligy i převyšuje.

Co vás v ní nejvíc překvapilo?

Třeba to, kolik hokejistů jsem ani neznal, ze začátku v některých klubech pouze pár hráčů. Je tady spousta mladých kluků, kteří týmy táhnou. A to je pro český hokej dobře.

Posledních šest sezón jste působil v Oulu. Nestýská se vám po Finsku?

Když jsem šel do Čech, měl jsem z návratu trochu strach. Dlouho jsem tady nebyl, ale vůbec se mi nestýská. Finsko je krásné, mám na něj nádherné vzpomínky, ale doma jsem v Čechách. Jsem v Chomutově nesmírně spokojený a rád bych tu pokračoval i v příští sezóně.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice hrají
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice