Hlavní obsah

Brno - Liberec 3:0Stav série 3:0Kometě stačila necelá minuta snů a má titul na dosah. Po dlouhých 51 letech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Kováčik 1 : 0
13. Kvapil 2 : 0
59. Zaťovič 3 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Hokejisté Komety Brno jsou blizoučko k titulu, a to po dlouhých 51 letech. Ve třetím extraligovém finále zdolali obhájce titulu z Liberce 3:0, stejně vedou v celé sérii. První gól Jozefa Kováčika byl uznán až po dlouhém zkoumání u videa, vzápětí Liberečtí inkasovali podruhé. Kometě tak stačila necelá minuta snů... Definitivně rozhodnout o svém historicky dvanáctém titulu Brňané můžou už ve středu ve čtvrtém finále, které začne v 17:20.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hráči Brna se radují z gólu proti Liberci, uprostřed jeho autor Marek Kvapil.

Článek
Fotogalerie

Po Kováčikovi se za pouhých 32 vteřin stále ještě ve 13. minutě trefil i Marek Kvapil. V 59. minutě vítězství při power play už jen pojišťoval do prázdné branky Martin Zaťovič. Brankář Marek Čiliak vychytal počtvrté v letošním play off čisté konto.

Do sestavy Komety se vrátil po dvouzápasové pauze po zranění z šestého semifinálového utkání s Hradcem Králové obránce Ondřej Němec. Naopak v útoku chyběl jeho jmenovec Vojtěch Němec, pro kterého se zraněným ramenem skončila sezóna. V sestavě ho nahradil osmnáctiletý Havránek. Liberec nastoupil oproti minulému utkání bez beka Ševce a forvarda Bulíře.

Hosté se v úvodu ubránili při vyloučení kapitána Radivojeviče, Čiliak musel řešit první nebezpečnou ránu v páté minutě, kdy jej při signalizovaném vyloučení prověřil Plutnar. Při Eratově trestu Kometa odolala a pak v další přesilovce při Gulašiho pobytu na trestné lavici byli Bílí Tygři už nebezpečnější, Čiliak kryl střely Jánošíka a Radivojeviče.

Ve 13. minutě se radovala Kometa. Krejčík nabil na pravý kruh Kováčikovi, jehož ránu sice stihl Lašák chytit do lapačky, ale sudí si u videa ověřili, že to bylo až za brankovou čárou. Na další změnu skóre se čekalo o poznání kratští dobru než na verdikt u první trefy. Za 32 vteřin vyřešil Kvapil rychlý protiútok střelou přes obránce Plutnara pod vyrážečku libereckého gólmana.

Po další nebezpečné situaci Komety nepřekvapil Lašáka zakončením zpoza brankové čáry Hynek Zohorna. Na druhé straně pomohl Čialiakovi po Radivojevičově pokusu rovněž z minusového úhlu i Kováčik. V 19. minutě mohl skórovat do odkryté branky Radivojevič, ale Malec mu zakončení zblokoval.

V druhé třetině už byl Liberec nebezpečnější, ale zkorigovat stav se snažil marně. Ve 23. minutě se snažil zasunout u levé tyčky puk za Čiliaka Valský. Za tři minuty mohl zvýšit Čermák, který se při náporu Komety dostal před Lašáka, ale s bekhendovým zakončením neuspěl.

Pak pokračoval ve snaze zvrátit nepříznivý vývoj série úřadující mistr. Překonat Čiliaka se nepodařilo Svačinovi, Ordošovi, Kolmannovi ani Radivojevičovi. Na druhé straně nedotáhli přečíslení dvou na jednoho Erat s Kvapilem.

V úvodu závěrečného dějství musel Lašák krýt nebezpečný pokus Kvapila, pak zase hrozil Liberec, ale sebrat Čiliakovi čisté konto se nepodařilo Krenželokovi ani Stránskému. Největší šanci měl domácí kapitán Čermák, který po Haščákově akci minul. Před Čiliakem neuspěl ani Bližňák po Svačinově přihrávce a následně Ordoš. Lašák zase kryl Zaťovičův pokus.

Liberec sáhl 186 sekund před koncem k power play, vykřesat naději se pokoušel střelou z levého kruhu Svačina, ale Kometa 103 vteřin před koncem díky Zaťovičovi přidala pojistku.

Finále play off hokejové extraligy - 3. zápas:
HC Kometa Brno - Bílí Tygři Liberec 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Kováčik (J. Krejčík), 13. M. Kvapil (J. Hruška), 59. Zaťovič (L. Čermák). Rozhodčí: Pešina, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno). Stav série: 3:0.
Brno: Čiliak - O. Němec, J. Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, Trška - M. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Mallet, H. Zohorna, Havránek - Haščák, L. Čermák, Zaťovič - Vondráček, Dočekal, R. Zohorna. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.
Liberec: Lašák - R. Šimek, Jánošík, Plutnar, Derner, Mojžíš, Kolmann, Pyrochta - Lakatoš, P. Jelínek, Radivojevič - Valský, L. Krenželok, Svačina - Bartovič, Bližňák, Ordoš - J. Stránský, Vantuch, A. Dlouhý. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2017

  • Předkolo

  • Vítkovice - logo Vítkovice Plzeň - logo Plzeň
    2 : 3
  • Chomutov - logo Chomutov Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Třinec - logo Třinec Chomutov - logo Chomutov
    2 : 4
  • Hradec Králové - logo Hradec Králové Litvínov - logo Litvínov
    4 : 1
  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    0 : 4
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 2
  • Hradec Králové - logo Hradec Králové Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Brno - logo Brno
    0 : 4
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec