Hlavní obsah

Dynamo zvládlo klíčovou bitvu a je blízko záchrany. Musíme to ubouchat, burcuje Čáslava

České Budějovice

Hokejové Pardubice se přiblížily záchraně v nejvyšší soutěži. Po výhře 3:1 v Českých Budějovicích stačí partě Miloše Holaně získat v závěrečném kole baráže s již postupující Jihlavou dva body.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Pardubičtí hráči David Tomášek a Michal Bárta se radují z gólu v utkání 11. kola baráže o hokejovou extraligu na ledě HC Motor České Budějovice.

Článek

Východočeši po pátečním střetnutí 11. kola opěvují téměř bezchybný a koncentrovaný výkon Martina Růžičky. Devětadvacetiletý brankář podržel mužstvo zejména ve třetí třetině, kdy si Motor vytvořil místy velký tlak. Celkově lapil pětadvacet střel.

„Důležité vítězství, kterého si strašně vážíme. Byl to pro nás klíčový zápas," oddechl si Růžička. Pardubičtí byli polovinu utkání dravější, soupeře převyšovali v pohybu a v 17. minutě zaslouženě vedli, když si Tomášek vyměnil kotouč s Bártou a ranou pod víko rozesmutnil Kváču. „První třetinu jsme odehráli parádně," potvrdil obránce Petr Čáslava.

Jeho tým navíc zkraje třetí části navýšil v přesilovce náskok, poté se ale z ledu trochu vytratil. Domácí snížili zásluhou Vlčka a rvali se o vyrovnání. „Růža nás ke konci podržel, ale měli jsme i štěstí. Soupeř byl v závěru lepší. Zbytečně jsme panikařili a báli se o výhru," mrzelo zkušeného beka.

Stavjaňa: Rozhodla produktivita v ofenzívě

Motor si prodloužení nakonec nevynutil. Při power play obdržel dvě minuty za příliš mnoho hráčů na ledě a jeho nápor definitivně utnula patnáctiminutová přestávka, během níž pořadatelé opravovali plexisklo za domácí brankou. Nucená pauza přišla Dynamu vhod. „Řekli jsme si kabině, co a jak budeme v závěru hrát," řekl 37letý zadák.

Východočeši se už o tři body nenechali připravit. Nahodil čtyřicet vteřin před třetí sirénou zamířil do prázdné klece a Pardubičtí jsou po cenném triumfu blízko setrvání v extralize. Pokud v neděli porazí doma Jihlavu, nemusejí se už ohlížet na výsledek Karlových Varů, jež přivítají České Budějovice. Energie ztrácí v tabulce na druhé Dynamo bod a má s ním horší bilanci vzájemných utkání. „Jsem rád, že to máme ve svých rukách. Musíme to ubouchat. Dukla slavit asi bude, je to pro ni obrovský úspěch. Spadne jí kámen ze srdce, že už nemusí, ale na to se nemůžeme spoléhat," tvrdí Čáslava.

V domácím táboře panoval smutek, Motor se návratu mezi elitu letos znovu nedočká. O tom, že i pro příští sezónu zůstane pouze v první lize, rozhodla tristní bilance v domácích zápasech. Zatímco během základní části byla Budvar aréna téměř nedobytnou tvrzí, v baráži to bylo právě naopak. Z šesti duelů před vyprodanými a bouřlivými ochozy vydolovali Jihočeši jen tři body.

„Rozhodla produktivita v ofenzívě. Zápasy venku jsme z dobré obrany odehráli solidně. Ale doma, i když jsme si vytvořili tlak, tomu chybělo finále," posteskl si budějovický kouč Antonín Stavjaňa.

Zachrání se v extralize hokejisté Pardubic, nebo Karlových Varů?
Pardubice
82,7 %
Karlovy Vary
17,3 %
Celkem hlasovalo 3547 čtenářů.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice