Hlavní obsah

Pardubicím bude Píša zřejmě na úvod extraligy kvůli trestu chybět

PARDUBICE

Hokejisté Pardubic budou zřejmě v úvodu extraligy postrádat obránce Aleše Píšu. Posila z Chimiku Moskevská oblast, která se na východ Čech vrátila po pěti sezonách v zahraničí, totiž má stále v platnosti pět let starý trest za napadení sudího Viléma Cambala. Vedení Moelleru nyní zjišťuje, zda si alespoň část z patnáctizápasového zákazu startu neodpykal v době mezi odchodem z Pardubic a působením v Rusku.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

"Disciplinární trest platí. V tuto chvíli zkoumáme jednu zásadní věc: kdy Aleš Píša nastoupil k prvnímu utkání v evropské soutěži po návratu ze zámoří. Pokud transfer proběhl po začátku extraligy v Česku, tak pokud tam nějaké zápasy byly, budou započítány a o to se trest sníží," řekl na oficiálních internetových stránkách klubu generální manažer klubu Zbyněk Kusý. Podle něj by se Píšovi mohly započítat do trestu zápasy, které proběhly v extralize v době jeho odchodu do Ruska před podpisem transferkarty.

Píša udeřil Cambala do obličeje po skončení čtvrtfinálové série extraligy s Vítkovicemi na konci března 2001 a dostal patnáctizápasový trest. Píšovi, který byl tehdy i členem širšího reprezentačního kádru, hrozil až devítiměsíční distanc, ale disciplinární komise sáhla k trestu na spodní hranici sazebníku.

Postih akceptoval i svaz

"Vzali jsme v potaz, že vlastně přišel o přípravné zápasy národního týmu, jelikož postih akceptoval i svaz. Navíc nemá možnost jako v minulosti požádat, aby mu byla po vypršení první poloviny druhá část trestu změněna na podmínku," uvedl před pěti lety Šulc.

Píša odešel po incidentu do zámoří, kde podepsal smlouvu s Edmontonem. Ve dvou sezónách působil v týmu Oilers, na farmě v Hamiltonu a krátce i v New Yorku Rangers. V roce 2003 se vrátil do Evropy - dva roky nastupoval za Čerepovec a uplynulý ročník strávil v Chimiku.

Podle slov Kusého nyní potřebuje klub dohledat tři roky starou transferkartu, aby zjistil přesný počet zápasů, který Píšovi chybí do konce distancu. Navíc chce dosáhnout podmínečného zkrácení trestu i kvůli tomu, že od prohřešku uplynulo už pět let. "Budeme ale každopádně jednat o podmínečném snížení trestu, aby Aleš mohl co nejdříve nastoupit," dodal Kusý.

Žádný generální problém

Bezprostředně po angažování ofenzivního beka ale Kusý ČTK tvrdil, že je přesvědčen, že Píša bude moci bez problémů hrát od začátku soutěže. Stejný názor měl i samotný hráč. "Trest už vypršel. Měl jsem zakázáno hrát i přípravná utkání a bylo štěstí, že mě draftovali a odešel jsem do zámoří," řekl Píša ČTK začátkem měsíce.

Pardubice prý podle nynějšího vyjádření s eventualitou trestu při Píšově návratu kalkulovaly. "Nedá se nic dělat. Musíme to vzít jako skutečnost. Pokud to tak dopadne, tak se budeme muset na začátku ligy obejít bez Aleše," navázal Kusý. "Nevidím to jako generální problém. Osobně se domnívám, že najdeme nějaké východisko, které oběma stranám a Asociaci profesionálních klubů vyjde vstříc, a samozřejmě dodržíme literu předpisů. Chceme umožnit českému sportovnímu divákovi vidět jednoho z nejlepších evropských obránců," dodal pardubický generální manažer.

Reklama

Související témata: