Hlavní obsah

Sedláček zaskočí v Hradci za zraněnou oporu. Je zvědavý na fanoušky a piluje lotyštinu

Hradec Králové

Pro 27letého Jakuba Sedláčka jde o lákavou výzvu. V tuzemské nejvyšší soutěži chytal pouze za mateřský Zlín, s nímž se v létě po skončení angažmá v Dinamu Riga i chvíli připravoval. Jenže jeho návrat do branky Beranů se zatím nekoná, na dvouměsíční výpomoc kývl ambicióznímu Mountfieldu HK, který hledal dočasnou náhradu za zdravotně indisponovanou oporu Patrika Rybára.

Foto: Foto Mountfield HK

Brankář Mountfieldu HK Jakub Sedláček během tréninku.

Článek

Jaký to pro vás bude pocit obléknout v extralize jiný dres než zlínský?

Nepůjde o nic zvláštního. Jsem profesionál. Teď jsem třeba čtyři roky působil v KHL. Je to pořád stejné, stojíte v bráně a chytáte puky. A je jedno, jestli je to v bodě A, nebo v bodě B.

Hradec nastoupí 29. září právě na ledě Beranů. Jaké očekáváte reakce tamních fanoušků?

Uvidíme, je to až za měsíc a půl. Zlínu jsem ale v minulosti pomohl. Jsem rád, že mě tam nechali dva týdny trénovat, a žádné negativní reakce nečekám.

Jak se vaše hostování v Hradci Králové vůbec seběhlo?

Bylo to rychlé. Minulý týden v pondělí mi volal trenér, že mají zraněného brankáře Rybára. Dohodli jsme se během pár dnů. Jsem rád, že jsem tady a doufám, že Hradci pomůžu k co nejvyšším patrům v tabulce.

Jde jen o výpomoc na dva měsíce. Nemáte tento fakt trochu v hlavě?

Pro mě se tím nic nemění. Budu se soustředit na nejbližší budoucnost, tedy na tréninky a zápasy. Co bude v září, to teď vůbec neřeším. Obvykle je to pouze fráze, ale tentokrát opravdu ne, půjdu zápas od zápasu.

Kontaktoval jste některé hradecké hráče, abyste zjistil, jak to v klubu funguje?

Nejvíc jsem si volal s Béďou Köhlerem a Lotyšem Andrisem Džerinšem. Znám tu ale i jiné kluky. Bedýnku (Jaroslava Bednáře - pozn. red.), Rudu Červeného nebo Oskarse Cibulskise. Moje hostování se však seběhlo velmi rychle. Minulý týden v pondělí mi volal trenér, že mají zraněnou oporu Patrika Rybára. Dohodli jsme se během pár dnů.

Jaké jiné nabídky jste po skončení ročníku řešil?

Bavili jsme se se Spartou, ale nedomluvili se na podmínkách. V jednání byly i zahraniční týmy, ty se však na poslední chvíli rozhodly pro jiného gólmana.

Riga se v uplynulých třech letech pohybovala na spodku tabulky Západní konference KHL, od Hradce se naopak čekají výhry. Těšíte se na tuto změnu?

Asi bych nešel někam, kde by byla jen vidina bojů v play out. Tady mají hodně kvalitní tým. Všichni vidí, koho Hradec přivedl a já jsem rád, že toho mohu být součástí.

Hradečtí příznivci vytvářejí během domácích utkání bouřlivou kulisu. Jak se na ni těšíte?

Já jsem ji nezažil. Když jsem odcházel, tak Hradec ještě v extralize nebyl. Je vidět, jakou cestu za ty roky ušel. Kam se posunul za tak krátkou dobu. Uvidím, co fanoušci v prvním zápase připraví. Nechám se překvapit.

Co vám přinesly čtyři sezóny strávené v Kontinentální lize?

Jsem trochu jiný, přece jen člověk v zahraničí vyspěje. A změnil se i můj brankářský styl.

Jak?

Tolik si nevyjíždím a snažím se víc vykrývat úhly. Lépe čtu také hru. To ale přichází samo i se zkušenostmi, které člověk během kariéry získává.

Co vám bude z Rigy nejvíc chybět?

Samotné město. Už jsem se v něm zabydlel a moc se mi líbilo. Navíc patnáct minut od centra bylo Baltské moře. V Lotyšsku je také krásná příroda. Borové lesy a plno jezírek. Opravdu nádhera.

Do Česka jste si přivezl lotyšskou přítelkyni. Pronikl jste díky ní do tajů jazyka?

Lotyštinu se kvůli ní učím, ale je hrozně těžká. Přítelkyně má na jazyky mnohem větší talent, česky umí hodně dobře, rozumí všechno a odpovídá i na otázky. Já se snažím zlepšit.

V kádru Hradce jsou dva Lotyši, kteří zde mají manželky. To je pro ni určitě výhoda.

Je to velké plus, že může být s holkami. Určitě zajdeme společně na kafe a nějakou večeři.

Probíral jste s partnerkou hradecké angažmá?

Jsme spolu třetím rokem a už tedy ví, jak to chodí. Bude tady se mnou, akorát teď v pátek odlétá do Rigy kvůli škole, aby se přihlásila na magisterské studium.

Existuje šance, že budete za Mountfield nastupovat i po vypršení hostování?

To je zatím předčasné. Delší spolupráci jsme neřešili. Budu tady do konce září a pak se uvidí.

Reklama