Hlavní obsah

Benýšek: Po šesti letech přicházím v jiné pozici

Martin KézrSport.czPrávo

Ze zahraničního angažmá se po šesti letech vrací hokejový obránce Ladislav Benýšek. V příštím ročníku oblékne dres pražské Sparty a jak přiznává v rozhovoru pro deník Právo, jeho pozice bude jiná než před odchodem. "Počítám, že na mně bude ležet větší tíha zodpovědnosti." řekl Benýšek.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Ladislav Benýšek

Článek

Proč jste se rozhodl po 6 letech v cizině vrátit se zase do Sparty?

Byl tu oboustranný zájem, Sparta nabídla solidní tříletou smlouvu. Mohl jsem sice zůstat v Leksandu, který ale po neúspěšné sezóně sestoupil ze švédské elitserien, takže lepší bylo zvolit cestu domů.

Máte dvě malé děti, netlačila vás k návratu i rodina?

Ani ne, rodina se pokaždé uměla přizpůsobit hokejovému angažmá, statečně nesla i různá stěhování. Teď naposledy ve Švédsku se mně i ženě líbil tamní klidný životní styl, zatímco v Česku jsou všichni o dost nervóznější. Po té severské pohodě se mi bude stýskat, ale zase se tu nabízela šance zahrát si ještě ve Spartě, což by později už nemuselo přijít.

V Leksandu jste opakovaně prožil starosti se záchranou, takže nyní se těšíte na boj o čelo tabulky?

Hrát v týmu s velkými ambicemi je lepší než se potácet u dna, ten tlak v horních patrech ale bude zřejmě podobný jako dole. Navíc na mistra se bude chtít každý vytáhnout.

Opouštěl jste Spartu v roce 2000 po zisku titulu a vracíte se do týmu mistra...

Jako by těch šest let ani nebylo, viďte. Ale sám cítím, že nyní přicházím v úplně jiné pozici. V 31 letech jsem tu jeden z nejstarších hráčů a počítám, že na mně bude ležet větší tíha zodpovědnosti. Strach z toho ale nemám, chci být mužstvu prospěšný.

Švédská liga je vyhlášena defenzívní taktikou. Budete v Česku muset nějak měnit svůj styl hry?

Nemyslím, že to bude nutné. Dnes všude platí, že obrana musí být propracovaná a od hráčů se vyžaduje především taktické zvládnutí utkání.

Na co se v domácí soutěži nejvíc těšíte?

Mám radost, že jsem ve Spartě našel lidi, kteří mají ke klubu vztah, a nejde jen o hráče, ale i o trenéry či manažera Břízu. Snad to bude klapat. Těším se taky na atmosféru, kterou tu umí vytvořit kotel fanoušků.

Je také vaším přáním vrátit se po třech letech do reprezentace?

Rád bych ještě český dres oblékl, naposledy jsem v něm hrál ještě zapůsobení v IFK Helsinky. Určitě budu teď víc na očích než v posledním týmu švédské ligy, a když se bude dařit na ledě, třeba i šance v národním týmu přijde.

Extraliga provedla v létě velké změny. Co na ně říkáte?

Moc nadšený z nich nejsem. Já jsem totiž konzervativec, takže se mi už nelíbila tříbodová odměna za vítězství a nepovažuji za rozumné v dlouhodobé soutěži hrát bez remíz a prosazovat koncovku nájezdů. Úplně nejvíc mi ale vadí zrušení sestupu, protože už jsem zažil ve Finsku, že při uzavřené soutěži týmy, které ztratí šanci na play-off, klidně rozprodají hráče ještě před koncem, což je nefér vůči divákům.

Reklama

Související témata: