Hlavní obsah

Procházka: Když je člověk starší, musí se více udržovat

Zkušený útočník Kladna Martin Procházka hrál poprvé extraligu už před sedmnácti lety, i proto může srovnávat různé letní přípravy. Zažil je v evropských ligách i v zámoří, závěr kariéry tráví v mateřském Kladně. "Hokej mě pořád baví, chci vyhrávat," říká Procházka v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Útočník Kladna Martin Procházka.

Článek

V březnu jste oslavil 34. narozeniny a extraligu hrál poprvé už před sedmnácti lety, pak sbíral zkušenosti v různých evropských i zámořských angažmá. Jak jste snášel letní přípravu, jejíž větší část už máte za sebou?

Musím říct, že obsah přípravy v Kladně mi perfektně vyhovuje. Jezdili jsme na kole, chodili do posilovny, hráli tenis, k tomu jízda na kolečkových bruslích. To je pro mě ideální. Nevím, jak by to vypadalo třeba v Plzni nebo někde jinde, kde je příprava drsnější.

Přišel jste na chuť i jízdě na kolečkových bruslích?

Nemám s tím žádný problém. Je to přirozený pohyb, hokeji hodně podobný. Rozhodně je to lepší než běhání někde v tvrdých terénech.

Dbáte s přibývajícím věkem na životosprávu a regeneraci?

Stravování je podle mě důležité především v sezóně, kdy jste v plné zátěži a hodně se hraje. Jinak v tom nevidím problém. Já navíc nejsem ten typ, který by se musel nějak hlídat. Ale regeneraci se skutečně věnuji více než v minulosti. Nepřeháním to, ale minimálně jednou týdně si zajdu na důkladnou masáž.

Čtyřikrát jste vyhrál mistrovství světa, máte zlato z olympijských her. Neříkal jste si někdy, že už nemáte zapotřebí rok co rok podstupovat tvrdý letní dril?

Ne. Ještě pořád chci hokej hrát. Když je člověk starší, musí se více udržovat. Podle mě se každý na tu přípravu těší. Dovolená byla dlouhá, takže už jsme v jejím konci s klukama chodili na tenis a jezdili na kole.

Jaká je vaše největší motivace před další extraligovou sezónou?

Hokej mě pořád baví, chci vyhrávat. Věřím, že s Kladnem postoupíme do play-off. Nepotřebuji se někam harcovat, už jsem se nacestoval dost. Jsem rád, že mohu být doma. Žiji v Kladně od šestnácti let, nikdy mě nenapadlo usadit se někde jinde.

Bude Kladno v nadcházející sezóně lepší než v minulé, kdy skončilo třinácté?

Věřím, že ano. Zatím se však nedají podle odehraných přípravných zápasů dělat nějaké velké závěry.

Extraligu čekají převratné změny. Do play-off postoupí deset klubů, nikdo nebude sestupovat. Jak se na tyhle novinky díváte?

Další dvě mužstva se dostanou do play-off, bude pořád o co hrát. Z hlediska fanoušků získá extraliga v tomto směru určitě na atraktivitě. Zrušení sestupu a následné baráže už tak jednoznačně nevidím. Nejsem si jistý, jestli to bude přínosné.

V čem vidíte největší úskalí skutečnosti, že z extraligy nikdo nebude sestupovat?

Uzavření je určitě dobré z pohledu manažerů a prezidentů klubů, protože odpadnou starosti, nebude žádný tlak kvůli možnému sestupu. Strašák baráže byl však někdy pozitivní, mohlo vás to nakopnout a probrat z mizérie. Teď zase mohou být hráči uvolněnější. Vážně na tohle nemám vyhraněný názor.

Kladenští fanoušci si v nadcházející sezóně mohou vybírat mezi extraligovým hokejem a prvoligovým fotbalem. Věříte, že ve městě mají místo oba sporty na nejvyšší úrovni?

Rozhodně. Já sám jsem byl na obou domácích zápasech fotbalistů. Jsem přesvědčený, že lidé si najdou cestu na oba sporty. Pro fotbal hovoří návrat do nejvyšší soutěže po šestatřiceti letech. Byla by přece škoda nechat si ujít zápasy se Spartou, Ostravou nebo Brnem. A hokej je zase tradiční, s malými přestávkami se v Kladně hraje na nejvyšší úrovni už desítky let.

Reklama

Související témata: