Hlavní obsah

Tohle by se v Plzni nestalo, zjistil reprezentační útočník. Přesto se radši dobrovolně udá

Jan ŠkvorSport.cz

Letní odchod z mateřské Plzně, za kterou hrál hokejovou extraligu posledních devět sezón, mu evidentně svědčí. Reprezentační útočník Jakub Lev vstřelil ve 29 zápasech za Vítkovice už čtrnáct branek, tedy stejný počet, kterého dosáhl v minulém i předminulém ročníku. Naposledy o sobě dal vědět na ledě Sparty, kde Ostravanům pomohl gólem a asistencí k výhře 4:2. Lepší dárek k dnešním sedmadvacátým narozeninám si ani nemohl přát.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jakub Lev z Vítkovic (uprostřed) přijímá gratulaci ke gólu od spoluhráčů Karola Slobody (vlevo) a Ondřeje Romana.

Článek

Nebo mohl?

Asi ne, ještě jsem ale o narozeninách klukům ani neříkal. Jak jsem tu nový, tak o tom naštěstí vůbec nevědí, což by se v Plzni nestalo. Ve středu ale z mé strany určitě něco přijde, asi jim zaplatím svačinku.

Dobrovolně se tedy udáte?

Jo, řeknu to pokladníkovi. Sice ještě nevím, jaká je sazba, kdybych se ale zapíral, dostal bych možná ještě víc. Tak se radši přihlásím sám.

Třeba vás budou chtít zkasírovat ještě jednou, pokud by vás dnes reprezentační kouč Jandač zařadil do nominace pro Channel One Cup, nemyslíte?

To bych byl moc šťastný, jako u každé pozvánky do nároďáku. Vím, že nominace je už ve středu, tak uvidíme, jestli to vyjde.

Překvapení by to nebylo. Vždyť v sezóně už jste skóroval čtrnáctkrát, čímž jste vyrovnal svůj počin z minulé i předminulé sezóny. Tak moc vám vítkovické angažmá svědčí?

Snažím se využívat svých předností a plnit, co po mně trenéři chtějí. Hlavně ale mám kolem sebe výborné spoluhráče, kteří mi připravují puky. Musím zaklepat, že proměňovat šance se mi zatím daří.

Na Spartě jste to opět potvrdil, a i kvůli tomu vezou Vítkovice velice cennou výhru z ledu soupeře, který se v tabulce nachází jen o pár bodů zpět...

Sparta se v nahuštěné tabulce pohybuje s námi mezi čtvrtým a osmým místem, takže kdyby se nám proti ní podařilo vyhrát i doma v pátek a udělat bychom šest bodů ze dvou zápasů, dostaneme ji trošinku dolů.

Věděli jste, že Sparta proti vám do branky nasadí dvacetiletého Petra Kváču, pro kterého šlo o extraligový debut?

Řekli nám to trenéři před zápasem. Věděli jsme, že do něj musíme jít, tlačit se před brankoviště, abychom ho trošku rozhodili. Myslím ale, že odchytal dobrý zápas a za góly nemohl.

Slavíte čtvrtou výhru v řadě, venku jste navíc získali už 28 bodů, žádný jiný extraligový tým nemá z kluzišť soupeřů lepší bilanci? Čím to, že se vám mimo svůj stadión tak daří?

To bychom taky rádi věděli. Možná se nám venku hraje dobře i proto, že nejsme pod tlakem fanoušků.

Jak velký podíl na tom má gólman Patrik Bartošák, který na Spartě přišel po 161 minutách o neprůstřelnost?

Zase byl fantastický. Za stavu 3:2 pro nás střílela Sparta už do prázdné brány, on ale puk stejně dokázal vyškrábnout hokejkou. Patří mu velký dík.

Reklama

Související témata: