Hlavní obsah

Mistr udolal plzeňského lídra, Hradec vyškolil Vítkovice a soupeře přeskočil

Praha
Aktualizováno

Šlágr 37. kola Tipsport extraligy vyzněl pro brněnského obhájce titulu. Hokejisté Komety v dramatickém zápasu s lídrem soutěže z Plzně nakonec zvítězili 3:2 po samostatných nájezdech a připsali si pátý úspěch v řadě. Náskok Západočechů před druhým Hradcem, který jasně přehrál Vítkovice 4:0 a posunul se před svého soupeře na druhou příčku tabulky, činí osm bodů. Východočeský klub má ale odehráno o utkání méně. V dalších zápasech zvítězila Sparta ve Zlíně 4:2, stejným výsledkem přehrála Olomouc celek z Mladé Boleslavi a také Třinec Chomutov, Litvínov podlehl Pardubicím 1:2 a Jihlava prohrála na vlastním ledě s Libercem 0:2.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva Martin Zaťovič a střelec gólu Hynek Zohorna z Brna při utkání s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Brněnští konečně našli herní pohodu, slaví už páté vítězství v řadě a v tabulce se tlačí na elitní čtyřku. Ve šlágru kola se sice ujali vedení hosté zásluhou premiérové extraligové trefy mladičkého Jakuba Poura, ve druhé třetině ale nejprve sváteční střelec Malec vyrovnal a ještě v téže části hry strhl vedení na stranu Komety Hynek Zohorna.

Hosté však při power play minutu a 18 vteřin před koncem dokázali vyrovnat a vynutit si prodloužení a nájezdy, v nichž však rozhodl Alexandre Mallet. Jediným úspěšným exekutorem Škodovky byl forvard Ondřej Kratěna, jenž dnes odehrál jubilejní 1100. zápas v extralize. Podařilo se mu to jako sedmému v historii.

Prostřední část hry přinesla rozhodující okamžiky také v dalším ostře sledovaném duelu Hradce Králové s Vítkovicemi. Brankář hostí Patrik Bartošák, jenž v minulém kole ve středu udržel na uzdě všechny plzeňské střelce, inkasoval během devíti minut hned třikrát a o vítězi bylo v podstatě rozhodnuto. V závěru ještě pečetil výhru Mountfieldu, třetí ve vzájemné bilanci v této sezóně, druhým gólem v zápasu Radek Smoleňák. Vítkovice prohrály teprve druhé z posledních 12 utkání, gólman vítězů Patrik Rybár vychytal díky 31 úspěšným zákrokům sedmou nulu v sezóně.

Třinec ukončil v souboji s Chomutovem černou bilanci bez výhry před vlastními diváky, na vítězství za tři body čekali Oceláři od 22. října. V repríze loňského čtvrtfinále play off proti Pirátům však přidali třetí výhru nad tímto soupeřem v aktuálním ročníku. Dvěma góly se na ní podílel i Roman Vlach, který přišel do týmu na začátku roku na hostování z Olomouce výměnou za Zbyňka Irgla. Shodou okolností se dnes poprvé v novém prostředí prosadil i Irgl, vicemistr světa z roku 2006 pečetil výhru Hanáků nad Mladou Boleslaví.

Obránce Michálek v roli střelce

Dvěma trefami přispěl k první výhře Sparty nad Zlínem v této sezóně i zkušený zadák Zbyněk Michálek. Pražané tak vyhráli čtvrtý z posledních pěti zápasů.

Diváci v Litvínově protestovali deseti minutami ticha proti špatným výsledkům svých oblíbenců, změny se ale stejně nedočkali. Verva padla doma už popáté v řadě, vítězný gól Pardubic si připsal kapitán Tomáš Rolinek. Hra Dynama Chemikům nevoní, prohráli poslední čtyři vzájemné zápasy, v těch v aktuální sezóně mu navíc vstřelili jen jediný gól.

Poslední Jihlava mohla využít zaváhání Severočechů a přiblížit se na rozdíl tří bodů, doma však znovu nedokázala vstřelit gól Liberci a zápas skončil stejně jako úvodní měření sil obou klubů v sezóně. Brankář Roman Will pochytal všech 29 střel domácích a připsal si druhou nulu v ročníku, Dukla prohrála sedmý z posledních osmi duelů..

Hokejová Tipsport extraliga - 37. kolo:
Třinec - Chomutov 4:2
Branky: 19. a 21. Roman Vlach, 28. Marcinko, 30. Adamský - 40. Šťovíček, 43. Dietz
Jihlava - Liberec 0:2
Branky: 1. Pyrochta, 36. Derner
Litvínov - Pardubice 1:2
Branky: 10. Helt - 10. T. Svoboda, 45. Rolinek
Zlín - Sparta 2:4
Branky: 29. Z. Okál, 43. Roberts Bukarts - 24. a 45. Z. Michálek, 28. Forman, 53. Pech
Hradec Králové - Vítkovice 4:0
Branky: 29. a 45. Smoleňák, 28. Pavlík, 32. Koukal
Olomouc - Mladá Boleslav 4:2
Branky: 7. Strapáč, 8. Herman, 35. Burian, 60. Irgl - 11. Žejdl, 29. Orsava
Brno - Plzeň 3:2 po samostatných nájezdech
Branky: 32. Malec, 39. H. Zohorna, rozh. sam. nájezd Mallet - 7. Pour, 59. Stach

Reklama