Hlavní obsah

Cizinecká legie ze Vsetína chce útočit na play-off

Přestože jim nehrozí sestup, hokejisté Vsetína se v extralize nemíní smířit s nálepkou outsidera. Klub si dal za cíl neskončit poslední. "Tajným snem je dostat se do play-off," řekl ČTK trenér Rostislav Vlach. Snažení šestinásobného mistra v tom podpoří osm cizinců, kteří ze Vsetína dělají tým s nejpočetnějším zástupem zahraničních hráčů v soutěži.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto.

Článek

Valašský klub se slavnou minulostí nebyl nikdy tak blízko pádu z extraligy jako letos v létě. Od ztráty licence hokejový oddíl uchránilo město, které jako finanční garanci na účet Asociace profesionálních klubů muselo vložit k dispozici 24,5 miliónu korun. Tím vsetínský celek udrželo při životě. Klub tak sice uhájil extraligu, ale přišel o vyjednávací prostor s volnými hráči. "U nás už nebylo z čeho vybírat, museli jsme proto hledat v zahraničí. Někomu to může připadat jako risk, já to tak neberu," vysvětlil Vlach.

Lapač během prázdnin doslova zaplavila hokejová pracovní síla z Východu. Vedle řady Slováků a dvou Lotyšů trenéři v přípravě vyzkoušeli rovněž dvojici Finů anebo italského brankáře. Z nich se však do kádru prosadil pouze finský gólman Vehviläinen, kterého klub místo krajana Hoviho angažoval jako hotového hráče. "O jedničce jsme ještě nerozhodli. Ale před prvním zápasem někoho určíme, ať jsou role rozděleny. I pro gólmany to je tak určitě lepší," prohlásil Vlach.

Sází na lotyšského obránce

Jedno prvenství má Vsetín jisté: nejvíce zahraničních hráčů na soupisce. Podle Vlacha nebudou jenom na ozdobu. Spolu s kolegou Břetislavem Kopřivou si hodně slibují od lotyšského zadáka Guntise Galvinše, na nějž nezbylo místo v Karlových Varech. Na Valašsku by přitom mohl být vůdčí osobností.

"Zatím se jeví velmi dobře, měl by být posilou. Čekáme, že zkušenostmi a góly nám vepředu pomůže i slovenský útočník Sabol, který přišel z Košic," řekl Vlach. Dalšími přírůstky v kádru jsou slovenský bek Igor Bobček (Beroun) a útočníci Vladimír Škoda (České Budějovice), Jakub Kraus (Znojmo), Marek Grill (Skalica), Armands Berzinš (Riga 2000) a Petr Freiberg (Plzeň), který se však zkraje sezony bude rozehrávat zřejmě v juniorce.

Taktický dril

Deset hráčů dalo naopak Vsetínu sbohem. Gólmani Sasu Hovi (Slovan Bratislava) s Lukášem Plškem (Aarhus), z obránců Richard Bauer (Mladá Boleslav), Zbyněk Spitzer (Kadaň), Rus Anton Ponomarev a útočníci Martin Jenáček (Litvínov), Jan Korotvička (Třebíč), Ondřej Steiner (Stjernen), Lukáš Valko (Vrchlabí) a Radim Hruška (Skalica). "Nejvíce mě mrzí ztráta Jenáčka. Ale rozhodoval se v době, kdy tady ještě vůbec nebylo jisté, co bude," omlouval Vlach forvardův útěk na sever Čech.

Herní projev přetvořeného mužstva bude založen na taktickém drilu. Vsetín chce vycházet z toho, aby zbytečně nechyboval v defenzivě. "Naší předností musí být bojovnost a dodržování taktiky. Věřím, že doma nám pomohou i diváci, kteří ve Vsetíně vždycky uměli vytvořit hokejové prostředí," podotkl Vlach.

Ovzduší v klubu určitě prospěje i uzavření extraligy. Vsetín už nemusí hrát s nožem na krku. "Celá sezona bude překlenovací jak co se týká kádru, tak i financí. Doufáme, že teď už to bude jenom lepší. Když se nám povede stabilizovat kádr, půjdeme vzhůru," nepochyboval Vlach. Ke klidu pro práci jej navíc předurčuje odvrácení ekonomické krize. Hráči se už prý nemusí trápit nevyplacenými mzdami. "Žádné problémy nejsou. Všechny dluhy jsou urovnány a výplaty v termínu vyplaceny," dodal Vlach.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice