Hlavní obsah

Hlaváč: Na návrat domů jsem se hodně těšil

Srovnatelné podmínky jako ve Švýcarsku našel hokejový útočník Jan Hlaváč v pražské Spartě. S návratem do svého mateřského klubu proto vůbec neotálel. "Když během léta nepřišla žádná dobrá nabídka z NHL, bylo jasné, že se vracím," říká Hlaváč v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Hlaváč (uprostřed) v reprezentačním dresu.

Článek

Proč jste se v létě rozhodl vrátit ze švýcarského angažmá do Sparty?Je to můj klub, vyrůstal jsem v něm a mám k němu vztah. Navíc mi nabídli srovnatelné podmínky, jako jsem měl v Ženevě, a ozvali se první. Dlouho jsem neváhal, a když během léta nepřišla žádná dobrá nabídka z NHL, tak bylo jasné, že se vracím.

Překvapilo vás v klubu něco? Když, tak jedině příjemně. Hodně jsem se na návrat domů těšil, skoro všechny kluky znám a taky mám radost, že se ve vedení klubu objevují opravdoví klubisté, takové směřování Sparty se mi moc líbí. Nemám problém se někde zabydlet, i v cizině jsem si rychle zvykal a neprožíval nějaké stresy, doma je pak všechno úplně v pohodě.

Co říkala návratu do Prahy rodina? Manželka i obě dcery to přijaly v klidu. Různá hokejová stěhování respektují, i když jinak mít doma tři ženské není úplně jednoduché a raději jsem si pořídil vlastní televizi, abych se nemusel dívat na všechny jejich seriály. I když teď poběží ten o hokeji Poslední sezóna, kde se i objevím v pár záběrech, tak to se kouknu. Starší dceři navíc už v půlce srpna začaly nové povinnosti, protože chodí v Nebušicích do anglické školy, a zatím mám pocit, že se učí jazyk snadněji než já kdysi po příchodu do Ameriky. Už loni ve Švýcarsku absolvovala přípravku.

Budete patřit mezi nejvýraznější osobnosti extraligy, jste připraven hrát pod tlakem? Rozhodně, v cizině jsem to zažíval taky. Škoda jen, že jsem si v přípravě zranil rameno a odehrál málo zápasů. Na Spartu se vždy chce každý vytáhnout, zvlášť nyní, když je mistrem. Teď si uvědomuji, že budu v kabině asi jeden z mála, kdo nezažil alespoň jeden z těch tří extraligových titulů za posledních šest let. Na druhé straně jen na mně to stát určitě nebude, v mužstvu je řada hvězd.

Sázkové kanceláře ale vypisují nízké kurzy na Hlaváčovo prvenství mezi střelci i v kanadském bodování, doporučil byste tip na svou osobu? Sice jsem před sedmi lety před odchodem do NHL byl králem střelců v extralize, ale letos nevím, nevím, spíš bych vsadil třeba na spoluhráče Tona. Na podobě kanadského bodování se určitě podepíše podle mne dost necitlivé zrušení druhých asistencí, ale soutěž produktivity tím ovládnou střelci.

Jak se těšíte na další extraligové změny? Perfektní je, že při remíze přijdou nájezdy, to bude nesmírně atraktivní pro diváky a určitě to bude bavit i nás hráče. Pokud vydrží přísný trend rozhodčích, jistě přinese hodně přesilovek a oslabení, takže pět na pět se asi moc hrát nebude. Pro nás útočníky by měly být výhodou menší výstroje brankářů. Přece jen znát to je a myslím, že bude padat víc gólů.

Za pár dnů vám bude třicet, přemýšlíte ještě o možnosti hrát v zámoří?Časy se tam hodně změnily, nemám ve svém věku zapotřebí brát smlouvu za 450 tisíc dolarů ročně. Cesta do NHL ještě nemusí být stoprocentně uzavřena, ale teď to neřeším, protože na nejbližší rok mám dobrý kontrakt se Spartou. Měli bychom i v nové sezóně hrát hodně nahoře.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec