Hlavní obsah

Nejlépe placeným hráčem extraligy je prý Píša

PRAHA

Pardubický obránce Aleš Píša je údajně nejlépe placeným hráčem české hokejové extraligy. Alespoň podle deníku Sport, který odhadl, že si důrazný bek, jenž se do domácí soutěže vrátil z bohaté ruské superligy, přijde ročně na 7,5 miliónu korun. Platy hráčů jsou nicméně tajné a samotní hokejisté, jejich manažeři ani představitelé klubů je nehodlají zveřejňovat.

Foto: HC Bílí Tygři

Mezi nejlépe placené hráče extraligy patří i Milan Hnilička.

Článek

Jisté je, že nejvíce financí na platy hráčů vydávají Sparta, Pardubice a Slavia. Z celkových rozpočtů ale nelze jednotlivé částky odhadnout. Každý klub navíc do celkové sumy zahrnuje něco jiného, rozdíl je v pokrývání nákladů na mládež či provoz stadionů, na které v některých klubech přispívá město.

Nejvyšší rozpočet by však měla mít mistrovská Sparta. Ředitel klubu Viliam Sivek na předsezónní tiskové konferenci uvedl, že Holešovičtí hospodaří se 160 milióny korun, na platy hráčů jde 65 miliónů. Pouze o dva milióny méně platí hokejistům A-týmu Slavia, která je nucena v nové sezóně šetřit po změně statutu hlavního partnera firmy Skanska. Pardubice oficiální čísla nezveřejňují, podle Sportu se však rozpočet pohybuje kolem 140 miliónů korun.

Zavedou se platové stropy?

Nadcházející sezóna by se však podle mnohých mohla stát jednou z posledních štědrých. Generální manažeři, kteří si letos odhlasovali částečné uzavření soutěže respektive jistotu, že nikdo ze stávajících účastníků extraligy nemůže sestoupit, totiž uvažují, že po vzoru zámořské NHL zavedou platové stropy.

"Vše k tomu směřuje a určitě se tak jednou stane. Jestli to ale bude už za rok, nebo později, si netroufnu říci," uvedl prezident Asociace profesionálních klubů ledního hokeje Ctibor Jech před začátkem soutěže. Stejně jako další zástupci klubů je ale přesvědčen, že k platovým stropům musí extraliga přistoupit. Zatím vše směřuje k tomu, že by částka na maximální platy každého týmu měla být stanovena kolem 45 miliónů korun. Sivek totiž přiznal, že Sparta bude muset v takovém případě výdaje na hráče snížit o 30 procent.

Přehled nejlépe placených hráčů hokejové extraligy podle deníku Sport:
1. Aleš Píša (Pardubice) 7,5 mil. korun ročně, 2. Milan Hnilička (Liberec) 6,5, 3. Jiří Dopita (Znojmo) 6, 4. Jan Hlaváč (Sparta Praha) 5,5, 5. Jaroslav Hlinka (Sparta), Petr Sýkora (Pardubice) oba 5, 7. Ján Lašák (Pardubice) 4,5, 8. Jan Čaloun (Pardubice), Jan Bednář (Slavia Praha), Josef Beránek (Slavia), Petr Hubáček (Vítkovice), Zbyněk Irgl (Vítkovice), Dušan Salfický (Sparta), Petr Ton (Sparta) všichni 4.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec