Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 2:4Mertl zařídil třemi body výhru Plzně na Spartě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
16. Pech 1 : 0
30. Mertl 1 : 1
30. Kracík 1 : 2
33. Klimek 2 : 2
43. Jones 2 : 3
60. Mertl 2 : 4
Záznam online reportáže

Hokejisté vedoucí Plzně vyhráli v 44. kole extraligy na ledě Sparty 4:2 a i počtvrté v sezóně ji porazili v normální hrací době. Celkově uspěli proti Pražanům popáté za sebou. Před druhou nejvyšší návštěvou sezóny 16 083 diváků, které přilákal do hlediště i 9. ročník akce Sparta vzdává hold zástupcům Integrovaného záchranného systému, se zaskvěl třemi body za dvě branky a asistenci nejlepší střelec soutěže Tomáš Mertl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Autor gólu Tomáš Mertl (vpravo) a Denis Kindl z Plzně.

Článek

Sparta stejně jako před týdnem v duelu s Vítkovicemi nastoupila v 'maskáčových' dresech a poprvé s posilou Michalem Řepíkem, který se zařadil do druhého útoku s Petrem Vránou a Janem Buchtelem, který se nedávno rovněž vrátil do pražského klubu ze Slovanu Bratislava.

Hned po 23 vteřinách hráli domácí po Kantnerově faulu přesilovku, ale hosté odolali. Za Západočechy měl největší šanci v šesté minutě kapitán Kratěna, jeho ránu ale Aittokallio kryl. Po náznacích šancí na obou stranách se radovala jako první v 15. minutě Sparta. Michálkovu ránu od modré čáry před Svobodou tečoval úspěšně Pech.

Ještě v závěru první třetiny při Formanově trestu propadl Aittokalliovi puk po Moravčíkově nahození, ale sparťané jej stihli dostat z brankoviště. Plzeň zase po trestech Moravčíka a Jakuba Kindla na startu druhého dějství odolala 82 vteřin v oslabení tří proti pěti.

Potom zahrozili sparťané Kudrna a Hlinka. Po nedovolených zákrocích Mikuše a Vrány se naskytla Plzni na 34 vteřin výhoda pěti proti třem, kterou využila. Nejdříve nabil Gulaš mezi kruhy Mertlovi, který nekompromisní ranou vyrovnal. V pokračující klasické výhodě Mertl předložil puk před prázdnou branku Kracíkovi a Plzeň hned po 44 vteřinách vedla.

Ve 33. minutě Sparta odpověděla. Po Formanově průniku po pravém křídle zakončil do odkryté branky Klimek. Plzeň se následně ubránila při Schleissově trestu, kdy měl možnost Buchtele.

Ještě před druhou pauzou mohl z úniku vrátit lídrovi tabulky vedení Indrák, ale Aittokallio včas zasáhl. Přesně po třech minutách třetí třetiny se ale už Indiáni dočkali. Jones přes stínícího Denise Kindla prostřělil Aittokallia z úhlu z pravého kruhu.

V 52. minutě při Kubalíkově vyloučení se dral do šance Řepík, ale upadl po Hollwegově zákroku, který podle sudích Hejduka s Pešinou nebyl nedovolený. V závěru při power play domácích dovršil výsledek do prázdné svou 29. trefou v sezóně Mertl.

44. kolo hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 16. Pech (Z. Michálek), 33. Klimek (Forman, Kalina) - 30. Mertl (D. Kindl, Gulaš), 30. Kracík (Mertl, Kratěna), 43. Jones (Rubner), 60. Mertl (Kantner). Rozhodčí: Hejduk, Pešina - D. Klouček, Pešek. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:2. Diváci: 16.083.
Sparta: Aittokallio - Z. Michálek, Ďaloga, J. Mikuš, Kalina, Švrček, T. Pavelka, Nedomlel - Forman, Pech, Klimek - Řepík, P. Vrána, Buchtele - Kudrna, Černoch, Kumstát - Uher, J. Hlinka, Rousek. Trenéři: F. Výborný, Rulík, J. Nedvěd a Janeček.
Plzeň: M. Svoboda - Jones, Moravčík, Čerešňák, J. Kindl, Kaňák, D. Sklenička - Gulaš, Mertl, Kantner - Pour, Kratěna, Schleiss - T. Kubalík, Kracík, Indrák - Hollweg, Kodýtek, D. Kindl - od 41. navíc Rubner. Trenéři: Martin Straka, Čihák, Jiří Hanzlík a Vlasák.

Reklama

Související témata: