Hlavní obsah

Plzeň získala Prezidentský pohár, Sparta si v boji o předkolo play off hodně pomohla

Praha
Aktualizováno

Hokejisté Plzně vyhráli na ledě Komety Brno 5:4 po samostatných nájezdech a můžou slavit zisk Prezidentského poháru. Jistotu měli už dávno před koncem jejich duelu, protože Mountfield Hradec Králové prohrál na ledě Vítkovic 2:4. Kolaps předvedla Mladá Boleslav, ta prohrála s Olomoucí 3:4 v prodloužení, i když vedla 3:0. Chomutov zvítězil nad Třincem 3:2 v prodloužení. Důležitou výhru urvaly i Pardubice v duelu s posledním Litvínovem (2:1). Sparta pak doslova vydřela doma vítězství 3:2 nad Zlínem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Plzeňský obránce Peter Čerešňák se snaží zkrotit puk během extraligového utkání v Brně.

Článek
Fotogalerie

Plzni, která loni skončila po úspěšně zvládnutém předkole ve čtvrtfinále play off po sérii s Libercem, se podařilo ovládnout dlouhodobou část podruhé v samostatné české extralize. Poprvé to bylo v sezóně 2009/10, kdy se Prezidentský pohár uděloval poprvé. Základní část dokázala Plzeň vyhrát jednou také ve federální lize v ročníku 1991/92.

Královéhradečtí si potřebovali k uchování naděje připsat při šestibodovém manku alespoň o bod více než lídr tabulky, neboť s Plzní mají horší bilanci ve vzájemných utkáních. Jenže to se jim nepovedlo.

Vítkovice měly v utkání s Mountfieldem navrch. Do vedení je poslal premiérovou trefou v extralize Pytlík, který skóroval do odkryté klece. V prostřední dvacetiminutovce pojistil náskok domácích v přesilovce Dej a ještě před polovinou duelu navýšil opět v početní výhodě náskok Vítkovic Trška. Hosté se zmohli na korekci skóre až v závěrečné části Džerinšem a Dragounem, drama ale odmítl Hrbas a rozhodl o výhře Vítkovic 4:2.

Plzeň tak mohla dohrávat utkání v Brně bez tlaku, ale k vidění byla i tak hodně dramatická koncovka. Kometa vzala vážně předzápasová prohlášení, že Západočechům jejich plány hodně znepříjemní, a díky trefě talentovaného Nečase šla do vedení. Jenže ve druhé třetině Indiáni čtyřmi góly jasně naznačili, že se nechtějí na nikoho ohlížet. Kometa sice ve třetí dvacetiminutovce zabrala a vynutila si i prodloužení, jenže v samostatných nájezdech nakonec duel ztratila. Rozhodující trefu obstaral zkušený Kratěna.

Udrží Pardubice pozici pro přímý postup do čtvrtfinále?

Vyřazovací boje si po třech letech zahrají Pardubice. Rozhodla o tom jejich výhra nad Litvínovem 2:1. Dynamo zároveň poskočilo při porážce Zlína na ledě Sparty 2:3 do první šestky a má šanci zajistit si po pětici Plzeň, Hradec Králové, Třinec, Vítkovice a Brno přímý postup do čtvrtfinále.

Situaci ohledně postupu do desítky si pořádně zkomplikovala Mladá Boleslav, která má už jen minimální šanci na účast ve vyřazovacích bojích. Doma vedla nad Olomoucí po dvou třetinách 3:0 a zdálo se, že má luxusní náskok. Velký podíl na něm měl dvougólový střelec Jakub Klepiš, který se prosadil v závěru druhé části hry dvakrát během padesáti sekund. Jenže rozhodnuto nebylo.

Hanáci ve třetí třetině postupně ukrajovali z náskoku Boleslavi a skóre se po šedesáti minutách zastavilo na výsledku 3:3. A šlo se do prodloužení, kde se trefil Petr Strapáč a poslal Olomouc definitivně do play off.

Zavařil si určitě i Chomutov, jenž mířil k domácí výhře nad Třincem. Vedl 2:1, ale šest sekund před koncem jej o radost z výhry připravil Ondřej Kovařčík. Severočeši pak sice zvládli prodlouženou, když se už po 41 sekundách trefil Vladimír Růžička, ale počítat se na konci bude každý bod a z tohoto utkání mohl domácí tým vytěžit víc.

Jako poslední dohrávala svůj duel Sparta, která se rovněž pere o desítku. Pražané vedli 2:0, ale v závěrečné části náskok ztratila. Nakonec však Pražané dosáhli na maximální bodový zisk, když jim k tomu pomohl šťastný gól. Puk za záda brankáře Kašíka totiž nasměroval bránící Žižka. Sparta do konce základní části hraje s Mladou Boleslaví a Chomutovem, tedy soupeři, kteří jí mohou sebrat play off. Hodně napovědět o ambicích Pražanů může už páteční souboj se Středočechy.

Hokejová Tipsport extraliga - 50. kolo:
Chomutov–Třinec 3:2 v prodloužení
Branky: 36. Hlava, 41. Koblasa, 61. V. Růžička – 42. Petružálek, 60. O. Kovařčík.
Mladá Boleslav–Olomouc 3:4 v prodloužení
Branky: 38. a 39. Klepiš, 10. Valský – 43. Holec, 47. a 57. Laš, 65. Strapáč.
Vítkovice–Hradec Králové 4:2
Branky: 14. Pytlík, 28. Dej, 30. Trška, 58. Hrbas – 41. Džerinš, 52. Dragoun.
Brno–Plzeň 4:5 po sam. nájezdech
Branky: 11. Nečas, 44. Mallet, 46. Štencel, 49. Dočekal – 22. Kratěna, 31. Kodýtek, 32. Stach, 46. Kindl, rozh. nájezd Kratěna.
Pardubice–Litvínov 2:1
Branky: 22. Kaut, 57. Marosz – 59. Mikúš.
Sparta–Zlín 3:2
Branky: 2. Jarůšek, 15. Buchtele, 56. Mikuš – 46. Fryšara, 54. D. Šťastný.
Předehráno: Liberec–Jihlava 2:1

Reklama

  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec