Hlavní obsah

Barážové peklo? Varům chybí kousíček. S kurzy to dělá divy

Praha

Karlovy Vary mají vytoužený cíl na dosah, chybí jim jediný bod. Dvě kola před koncem baráže jsou ale ve hře o extraligu stále všechny čtyři celky. Situace je mimořádně spletitá.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jaromír Jágr v roli rádce na střídačce Kladna. Jaká bude jeho role dnes?

Článek

Po minulém kole baráže to některé pozorovatele poněkud zmátlo, karlovarské hokejisty už někteří mylně prohlašovali za extraligové. Dnes už ale ta alternativa vskutku může nastat a je vcelku reálná.

V pátečním souboji s Litvínovem Západočechům k jejímu naplnění stačí bod, tedy i prohra v prodloužení či po nájezdech. A shodou čísel a okolností je to výsledek, který by v předposledním kole víceméně brali asi i Severočeši. Kurzy sázkových kanceláří se tomu samozřejmě náležitě přizpůsobují.

„Varům stačí k postupu bod, a tak se dá očekávat, že pokud bude remízový stav, nebudou se hnát za výhrou. To si samozřejmě naši bookies i sázející dobře uvědomují. Proto se hodně právě na remízu sází a kurz jde logicky níž," uvedla Markéta Světlíková, tisková mluvčí Chance.

Na remízu je vskutku kurz mimořádně nizoučký – 2,15 činila jeho hodnota ve čtvrtek odpoledne u sázkové kanceláře Chance, v pátek ráno pak 2,05. Ve středu to přitom bylo ještě skoro 2,5, normálně ovšem hokejové remíza v českých poměrech nejde pod čtyři.

Právě remízu v Chanci dávalo do čtvrtečního odpoledne 68 procent sázkařů.

Ve Fortuně se sázela remíza za kurz 2, jednička i dvojka shodně za 3,15, v Chanci byly mírným favoritem pro výhru v normální hrací době Karlovy Vary – 3,1. Na Litvínov byl kurz 3,25.

Ale pozor! Jako vítěz zápasu do rozhodnutí, tedy v přídavku, už byl favoritem Litvínov – v Chanci 1,72, ve Fortuně podobně. To se na první pohled může jevit jako málo vídaný paradox či snad nepřesnost bookmakera. Ovšem s ohledem na tabulku se zase tolik podivovat nelze.

Vše se ale může také změnit v dokonalé peklo, může jít o každý gól. Situace je už teď extrémně zamotaná. Poslední čtyři barážové zápasy můžou zcela zamíchat pořadím.

Tabulka baráže po 10 kolech
1.Karlovy Vary10431228:2019
2.Litvínov10411421:2515
3.Jihlava10312424:2213
4.Kladno10401514:2013

Je tu i alternativa, že zatím první Energie by k postupu ani nemusela bodovat. O postup by při svém nulovém zisku přišla ovšem jen v nepříliš pravděpodobném případě, že by Jihlava na Kladně i v Karlových Varech brala tři body a Kladno pak v neděli v Litvínově získalo body dva.

Zbývající zápasy baráže o extraligu
Páteční předposlední kolo
Karlovy Vary - Litvínov
Kladno - Jihlava
Nedělní poslední kolo
Jihlava - Karlovy Vary
Litvínov - Kladno

Připomeňme, že v případě bodové rovnosti dvou týmů rozhodují body ze vzájemných zápasů. Po nich přichází na řadu skóre ze vzájemných utkání a v případné shodě celkové skóre. Kdyby nastala situace, že by byly rovnou tři celky bodově vyrovnané, vytvoří se minitabulka. Do té se započítávají body a skóre ze vzájemných zápasů těchto tří mužstev.

Možností je vskutku vícero. I poslední Kladno může živit postupovou naději. Dokonce má vše ve svých rukou. K naprosté jistotě stačí dvě tříbodové výhry. Pokud ale s Jihlavou v pátek ztratí všechny body, nadějím je konec – Dukla by měla v případě bodové rovnosti lepší vzájemné skóre. Stejně to platí i opačně. Jestliže Rytíři Jihlavu porazí za tři body, tým z Vysočiny má v příští sezóně jistou WSM ligu.

Je otázkou, jestli Kladnu nepomůže i Jaromír Jágr, který ve čtvrtek po pauze trénoval.

Pokud Rytíři s Jihlavou získají všechny tři body, v nedělním zápase pro ně nastávají dvě možnosti. Jestliže Verva zvítězí nad Karlovými Vary (za 2 nebo za 3 body), musí brát Kladno na severu Čech plný počet bodů. V případě, že Litvínov v Karlových Varech prohraje, stačí Rytířům z posledního utkání výhra za 2 body. Ale existují i další varianty, při nichž o postupujícím bude rozhodovat každý gól. Rozuzlení může být pořádně třaskavé.

Reklama

Související témata: