Hlavní obsah

S hokejistou Čerepanovem se přišly rozloučit desítky tisíc lidí

MOSKVA/OMSK

Davy lidí se ve středu v Omsku přišly naposledy rozloučit s hokejistou Alexejem Čerepanovem. Devatenáctiletý hráč v pondělí náhle zemřel na zástavu srdce během zápasu omského Avangardu v Čechově. v Ve středu byl v západosibiřském městě pochován.

Foto: www.khl.ru

S Alexejem Čerepanovem se přišly rozloučit tisíce lidí

Článek

Smuteční ceremonie se odehrála v hokejové aréně, kde Čerepanov hrával, a následně byl pohřben na omském Severním hřbitově. "Rozloučit se přišlo na 60 000 lidí, to ruský hokej nepamatuje. Byl to proud lidí, několikakilometrová fronta," popsal mluvčí klubu Arkadij Alexejev.

"Smrt nejnadějnějšího mladého hráče ruského hokeje námi otřásla do hloubi duše. Náš žal je bezbřehý," prohlásil guvernér Omské oblasti Leonid Poležajev, který také vede správní radu hokejového klubu.

Český hokejista Jaromír Jágr podle serveru gazeta.ru stěží zadržoval své emoce a po tváři mu tekly slzy, když jako jeden z posledních přišel k rakvi s Čerepanovem, aby se rozloučil s již bývalým spoluhráčem. "Sotva ševelil rty, když dlouho hleděl do tváře zesnulého," napsal reportér.

Památce Alexeje Čerepanova se přišel poklonit i jeho spoluhráč Jaromír Jágrfoto: www.khl.ru

Rodiče, pocházející z Altajského kraje, se rozhodli pochovat syna tam, kde měl tolik příznivců. Fanoušci ve středu také navrhli přejmenovat místní arénu na Čerepanovův stadión, jakož i pojmenovat po hokejistovi ulici, na níž stadión stojí.

Tisíce fanoušků vzdávaly poctu zesnulému hokejistovi již během úterka, kdy u stadiónu slzící lidé zapalovali svíčky a kladli květiny. "K desetitisícové hale přišlo více fanoušků než na domácí zápasy Avangardu," napsala agentura ITAR-TASS.

Byl srovnáván s Ovečkinem

Devatenáctiletý Čerepanov byl považován za velký talent ruského hokeje, dokonce už začínal být srovnáván s hvězdou NHL Alexandrem Ovečkinem. Za Omsk odehrál celkem 129 ligových zápasů, vstřelil 49 gólů a na 34 přihrál.

Poslední gól dal právě v osudném zápase 13. října v Čechově. V 57. minutě na lavičce náhle zkolaboval a následně zemřel na zástavu srdce. Podle prvních zjištění státního zastupitelství, jež tragédii vyšetřuje, trpěl Čerepanov srdeční chorobou. Zároveň však vyšetřovatelé nařídili krevní testy, aby se zjistilo, zda hráč neměl v těle doping.

Smrt mladého hráče budí v Rusku mnoho otazníků, zejména pokud jde o včasnost poskytnutí první pomoci a zdravotní péči o sportovce vůbec. Případ vyšetřuje prokuratura, vedení Kontinentální hokejové ligy i hokejové odbory.

Reklama

Související témata: