Hlavní obsah

Průcha se v Petrohradu rozkoukává a zvykal si na roli centra

PRAHA/PETROHRAD

Velkému zájmu ruských novinářů čelil po svém prvním zápase za Petrohrad hokejista Petr Průcha. Po odchodu brankáře Jevgenije Nabokova byl příchod českého útočníka hlavní událostí jednoho z favorizovaných týmů Kontinentální ligy (KHL). Průcha se prozatím rozkoukává ve čtvrtém útoku a zpočátku se hbité křídlo muselo vyrovnávat i s nezvyklou rolí středního útočníka.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Petr Průcha (vpravo) ještě v dresu Phoenixu s Radimem Vrbatou

Článek

Čeští trenéři Petrohradu Václav Sýkora a Jan Votruba se rozhodli, že Petr Průcha bude první zápasy hrát ve středu útoku, na což křídelní útočník nebýval z poslední doby zvyklý. "Zprvu to bylo těžké, ale pak jsem si zvykl. Dvě, tři střídání jsem potřeboval k tomu, abych věděl, jak mám hrát, kde se pohybovat," řekl Průcha v rozhovoru pro oficiální stránky KHL.

"Po prvním tréninku s mužstvem mi trenéři řekli, že budu hrát centra. Pro mne to nebylo podstatné. Bylo to rozhodnutí trenérů, které nemá cenu rozebírat. Já byl hlavně rád, že jsem mohl být zase na ledě v soutěžním zápase," pokračoval Průcha, který před příchodem do Ruska hrával nižší zámořskou AHL, kam jej přesunuli Phoenix Coyotes.

Zvykat si tak nyní musí i na širší kluziště. "Jde jenom o zvyk a věřím, že to půjde rychle. Během hry bude jenom potřeba si uvědomit, z jakého úhlu bude najednou lepší jet na brankáře, jak hrát u mantinelů, a podobně," myslí si Průcha.

Mistr světa z roku 2005 už má za sebou v KHL tři zápasy, přičemž v tom posledním proti Ufě už hrál na svém obvyklém místě - na křídle útoku s Brylinem a Rybinem. Navíc se už cítí dobře i po fyzické stránce. "Myslím, že jsem blízko tomu dostat se zase do obvyklé formy. V AHL jsem hrál 20-25 minut za zápas, takže jsem snad kondici neztratil," tvrdí český útočník.

Reklama