Hlavní obsah

Růžička se po operaci léčí v Olomouci, na led by se mohl vrátit za dva měsíce

OLOMOUC

Příliš dlouho nepobyl nejproduktivnější hráč letošního play-off hokejové extraligy Martin Růžička v ruském Chabarovsku, kam odešel na roční hostování z Třince, kterému pomohl k titulu. Ve svém novém působišti netrénoval ještě ani čtrnáct dní, když si na úterním tréninku přivodil zranění levého ramena, a následně zamířil zpět do vlasti. Ve čtvrtek se podrobil ve Fakultní nemocnici (FN) v Olomouci operaci, kterou provedl špičkový ortoped Radomír Holibka. Podle jeho názoru by hráč mohl být v pořádku přibližně za dva měsíce.

Foto: Sport.cz

Ze svého zranění se nyní Martin Růžička zotavuje na ortopedické klinice olomoucké Fakultní nemocnice.

Článek

„Trénovali jsme hru pět na pět ve třetině. Jel jsem si pro puk nahozený do rohu a obránce mě trochu přistrčil. Neustál jsem to a spadl ramenem a hlavou na mantinel. Byla to smůla,“ popsal situaci Martin Růžička, který nyní leží na ortopedické klinice olomoucké FN.

V Amuru Chabarovsk se přitom hned v prvním přípravném utkání blýskl hattrickem, zápas proti druhé polovině širokého kádru skončil 3:1. Nyní má ale poraněné vazy v levém rameni a minimálně čtyři týdny musí zůstat v naprostém klidu.

„Je to určitě nepříjemné, ale mohlo se to klidně stát v méně vhodnou dobu. Takhle snad zmeškám jen prvních pár zápasů ruské ligy. Doktor Holibka je skvělý odborník, spousta kluků za ním jezdí. Znám ho delší dobu a hned v první chvíli mě napadl on. Vyšel mi bez váhání vstříc a určitě svou práci odvedl výborně,“ řekl z nemocničního lůžka pětadvacetiletý hokejista.

Operace nejmodernější metodou

Podle Holibky si Růžička zpřetrhal vazy spojující klíční kost s lopatkou a poškodil kloubní pouzdro. Při operaci jeho ramene použili odborníci v olomoucké FN špičkovou metodu TightRope, která je velmi šetrná, spolehlivá a navíc není nutná žádná následná operace.

„Začali jsme ji používat jako první v republice asi před třemi lety. Jde o endoskopický výkon, kde se operuje pouze pomocí čtyř malých vpichů. Jinak se při podobných zraněních, jaké si přivodil Martin Růžička, používá standardně asi dvanácticentimetrový řez a rameno se fixuje pomocí drátů, které je nutné při další operaci po šesti týdnech vyjmout,“ popsal Holibka.

Nová metoda umožňuje fixaci pomocí titanových implantátů, které není nutné vyjmout a žádná další operace tak nemusí následovat. „Rekonvalescence je mnohem rychlejší a navíc tady nehrozí, že by se problémy vrátily, k čemuž naopak u klasické chirurgické metody někdy částečně dochází. Za dva měsíce by měl být v pořádku,“ doplnil olomoucký ortoped, který byl letos také lékařem bronzového reprezentačního týmu na mistrovství světa na Slovensku.

„Martina znám z reprezentace delší dobu, byla to vlastně povinnost mu pomoci. Je mi líto, že ho potkala taková smůla. Ale on je skvělý hráč a určitě to v Rusku ještě dokáže,“ dodal Holibka.

Reklama

Související témata: