Hlavní obsah

Český trenér Vůjtek dovedl hokejisty Jaroslavle k výšinám, teď je klub v troskách

JAROSLAVL

S tragédií, jež za poslední roky nemá ve světě sportu obdoby, se musí nyní vypořádat příznivci hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavl. Téměř všichni členové týmu zahynuli při dosud nevyjasněném leteckém neštěstí ve středu odpoledne při cestě týmu k úvodnímu zápasu nové sezóny Kontinentální ligy (KHL) do běloruského Minsku. Je otázkou, co bude s jedním z nejlepších ruských klubů v další budoucnosti.

Foto: PRÁVO

Trenér Vladimír Vůjtek

Článek

Hokejový klub v Jaroslavli byl založen v roce 1959 pod názvem JMZ (Jaroslavskij motornovij zavod). V roce 1965 byl tým přejmenován na "Torpedo" a za další dva roky postoupil do nejvyšší soutěže. Velkých úspěchů se však klub dočkal až v 90. letech. V roce 1997 se stal mistrem Ruska, v dalších dvou letech skončil třetí.

V roce 2000 se klub přejmenoval na Lokomotiv. To se promítlo i do znaku klubu, kde je pod velkým písmenem A zobrazena lokomotiva. Však bylo také od té doby klubu přezdíváno "železničáři".

Jan Peterek, útočník Třincefoto: ČTK/Jaroslav Ožana

Dva roky poté přichází do klubu český trenér Vladimír Vůjtek a dokáže nevídané. Nejprve s klubem vyhraje základní část ruské ligy a ve finále play-off přehraje i favorizovanou Kazaň. V následujícím roce český kouč zlatý úspěch zopakuje a stává se pro fanoušky Jaroslavle nesmrtelným. K oběma titulům přispěl také útočník Jan Peterek, jenž letos slavil extraligový triumf s Třincem.

Jaroslavl se neztrácí ani v nově vytvořené Kontinentální lize (KHL). V prvním ročníku soutěže 2008/09 se klub s českými útočníky Josefem Vašíčkem a Zbyňkem Irglem probije až do finále, kde podlehne Kazani. O rok později končí klub v semifinále stejně jako v poslední sezóně, kdy se na střídačku vrátil Vůjtek.

Josef Vašíček oslavuje gól s fanoušky Jaroslavlefoto: www.khl.ru

Po sezóně český stratég převzal slovenskou reprezentaci, což mu nakonec zachránilo život. Ostatní tolik štěstí neměli. V letadle zahynuli čeští hokejisté Karel Rachůnek, Josef Vašíček a Jan Marek. Posledně jmenovaný útočník přišel do klubu teprve nedávno, smlouvu s klubem podepsal v pátek 13. května.

V klubu působil i bývalý kapitán slovenské reprezentace Pavol Demitra, švédský gólman Stefan Liv a řada ruských reprezentantů. Tým před sezónou převzal jako trenér bývalý kanadský hokejista se zkušenostmi v NHL Brad McCrimmon, který v letech 2003-2008 působil v NHL také jako asistent v týmu Atlanta Thrashers. Soupiska Lokomotivu Jaroslavl pro sezónu KHL 2011/12.

Reklama

Související témata: