Hlavní obsah

Červenka psal historii na Sibiři, trefil 10 000. gól za Avangard Omsk po 56 letech

PRAHA

Je nejlepším střelcem v Kontinentální hokejové lize, Roman Červenka už druhou sezónu září v Rusku. A štěstí mu přeje i na výjimečné okamžiky. On vstřelil 10 000. gól Avangardu Omsk v historii sibiřského klubu od roku 1955. Tuto metu pokořil český útočník proti Dynamu Riga v 52. minutě. Pětadvacetiletý forvard trefil pamětní puk po 56 letech. „Statistiky moc nesleduji, ale je to pěkné,“ citují stránky klubu Červenku.

Foto: www.hcamur.ru

Útočník Chabarovsku Jakub Petružálek (vpravo) a Roman Červenka z Omsku

Článek

Hokejista, který minulou sezónu hrál na Sibiři s Jágrem, se tento rok musí obejít bez jednoho z nejlepších hráčů světové historie. Přesto si nemusí stěžovat. Na šestnáct gólů mu stačilo dvaadvacet zápasů, ve kterých ještě přidal šest asistencí.

„Je to moje práce. Někdo hraje dobře v obraně, někdo ví jak přihrát a někdo střílí góly. Jsem velmi rád za body, které jsem si v Rusku připsal,“ svěřil se Červenka, kterému patří ještě šesté místo v bodování celé KHL. Podle jeho slov má jednu velkou výhodu. Nemusí svádět souboje s nejlepším brankářem ligy, ten je totiž v Omsku a jmenuje se Kari Rämö.

Červenka v posledních čtyřech letech zaznamenal velký skok v kariéře. V sezóně 2008/2009 za Slavii v extralize odehrál 69 utkání, ve kterých vstřelil 41 gólů, na 42 přihrál. V reprezentaci odehrál 12 zápasů, dosáhl na 2 góly a 3 asistence. Hokejový rok 2009/2010 byl ještě lepší - česká nejvyšší soutěž 66 (39+58), národní tým - 26 (3+8).

Minulou sezónu už odehrál v Rusku, za Omsk nastoupil do 63 klání, vstřelil 36 gólů a u 34 si připsal přihrávku. Na mistrovství světa v Bratislavě odehrál 9 utkání, 4 góly vstřelil a na 6 přihrál. V této sezóně opět potvrzuje čísla z let minulých. „Člověk si věří, když má formu a hraje v pohodě,“ vysvětlil své statistiky Červenka.

Reklama

Související témata: