Hlavní obsah

V Lize mistrů je zatím vedle Českých Budějovic jen Magnitogorsk

PRAHA

Zatím jen dva jisté účastníky z dvanácti zná hokejová Liga mistrů, která se začne hrát od nadcházející sezóny. Prvním se stal vítěz lednového Super Six Metallurg Magnitogorsk a druhým v neděli České Budějovice. O zbývajících deset míst v soutěži, kde má účastník zaručen za účast příjem 300 tisíc eur (asi 7,5 miliónu korun), se stále ještě bojuje.

Článek

První ročník nové soutěže se bude hrát jen za účasti týmů z Ruska, Česka, Švédska, Finska, Slovenska, Švýcarska a Německa. Ostatní země se zapojí až v dalším ročníku, kdy se budou hrát také kvalifikační kola. Ze sedmičky účastnických zemí mají zaručenou účast noví mistři, tedy vítězové play off.

Pro sezónu 2008/09 platí poněkud odlišná kritéria pro nasazení druhých týmů, než tomu bude v dalších letech. U daného formátu zůstala jen česká a švédská soutěž. Ty vyšlou jako svého druhého účastníka buď vítěze základní části, či pokud bude stejný jako mistr, tak druhý tým dlouhodobé soutěže. V případě, že by tedy České Budějovice letos slavily titul, zahraje si evropskou soutěž již jistě druhá pražská Slavia.

SM-Liigu budou reprezentovat oba finalisté play off

Ve Švédsku má blízko k triumfu v základní části jönköpingský klub HV 71, který má osm zápasů před koncem náskok 15 bodů před druhým Färjestadem. Ve Finsku se rozhodli, že SM-Liigu budou reprezentovat oba finalisté play off, proto není pro Ligu mistrů devítibodový náskok Kärpätu Oulu se sedmi zápasy do konce před druhým Blues Espoo důležitý.

Rusko může nominovat vedle Magnitogorsku už jen nového mistra, a jestliže Metallurg obhájí titul, dostane příležitost vítěz dlouhodobé části. To by neminulo Ufu, která má pětibodový náskok před druhým Magnitogorskem, který ji však v takovém případě neohrozí. Třetí Jaroslavl ani čtvrtý CSKA Moskva už Ufu sesadit nemohou.

O poslední dvanácté místo v Lize mistrů se utkají v kvalifikaci druhé týmy ze Slovenska, Švýcarska a Německa. Minimálně tam si zajistil účast vítěz základní části slovenské extraligy Slovan Bratislava a ve Švýcarsku Bern. V Německu vede zatím Norimberk o šest bodů před Eisbären Berlín.

Reklama