Hlavní obsah

Bříza vítá návrh IIHF na Ligu mistrů, ale netuší, zda bude přijat

PRAHA

Generální manažer hokejové Sparty Petr Bříza označil další návrh Mezinárodní hokejové federace (IIHF) na oživení Ligy mistrů za pozitivní krok. Na čtvrtečním jednání v Curychu zastupoval Bříza Český svaz ledního hokeje, ale nedokáže zatím odhadnout, zda může být návrh v jeho současné podobě evropskými federacemi přijat, či nikoliv.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Zleva nový hlavní trenér hokejové Sparty Miloslav Hořava, generální manažer týmu Petr Bříza a prezident klubu Viliam Sivek.

Článek

"Je určitě pozitivní, že jsme se dostali k té finální podobě nabídky od IIHF a už se to celé nepohybuje jen v rovině spekulací," řekl ČTK Bříza.

Jakým směrem se však bude nyní projekt vyvíjet, nedokázal sám odhadnout. "Ten návrh nám byl prezentován ve velmi detailní podobě a jako konečná forma nabídky ze strany IIHF s tím, že to federace buď vezmou, nebo ne. V Curychu bylo velké obsazení jednotlivých lig a klubů, ale nelze nic dopředu předpovídat. Dané je jen to, že do 17. února se mají všichni vyjádřit," konstatoval Bříza.

IIHF přišla s projektem obnovení Ligy mistrů už na začátku prosince minulého roku, ale představitelé nejlepších evropských soutěží včetně české extraligy sdružené v Hockey Europe požadovali právě odškodnění klubů za zrušenou sezonu a také zdvojnásobení počtu účastníků z 16 na 32. V novém návrhu je ale Liga mistrů i nadále jako soutěž pro 16 týmů.

"Ze strany Hockey Europe byl tlak, aby do soutěže mohlo zasáhnout více týmů, takže i otázka ohledně 32 klubů padla, ale ten návrh počítá s modelem pro 16 týmů, a tak se k tomu musíme nyní také postavit," uvedl Bříza, který byl na jednání vyslancem českého hokeje společně s pardubickým generálním manažerem Zbyňkem Kusým, jenž zastupoval českou extraligu.

Návrh IIHF počítá zároveň s investicí 17,6 milionu švýcarských franků na první tři roky, které by byly rozděleny na startovné, odměny, podporu nákladů na cestování a vyrovnání pro kluby, jichž se dotklo zrušení ročníku 2009/10 kvůli finanční krizi.

Na zástupcích z Česka, Ruska, Švédska, Finska, Švýcarska, Německa, Slovenska a Rakouska nyní je zaujmout k návrhu stanovisko. "Vyvolá to asi hodně diskuzí, každá liga a země k tomu má své připomínky a v každé lize to bude procházet odsouhlasením. Lze říci, že je potřeba, aby to přijalo alespoň šest z těchto osmi federací, bude ovšem také hodně záležet na tom, jak se k návrhu postaví ty nejsilnější federace," přiblížil Bříza.

Za klíčové lze tedy považovat výsledky jednání především v Rusku, Švédsku, Finsku a Česku. Bříza očekává, že zástupci českých týmů otevřou diskuzi již na středečním zasedání Asociace profesionálních klubů (APK). "Nevím, zda se o tom bude jednat nějak více, protože je tam dost materiálu v angličtině, který musí být přeložen. Zároveň je celá problematika hlubšího rázu a kluby budou potřebovat návrh dobře zvážit. Ale probrat to v rámci APK musíme," řekl Bříza.

Devátou přizvanou zemí v Curychu pak bylo Bělorusko s ohledem na vítězný tým z Kontinentálního poháru Junosť Minsk, ale schůzky se zúčastnili i představitelé NHL, která v letech 2008 a 2009 vyslala své kluby k souboji s nejlepším evropským celkem o Victoria Cup.

Pokud jednotlivé země na projekt kývnou, začne obnovená Liga mistrů v říjnu letošního roku a Final Four play off se odehraje v únoru 2012. Po 17. únoru by IIHF zveřejnila i detailní formát soutěže. V plánu je v ročníku celkem 59 utkání.

V případě neúspěchu Bříza věří, že možnost soutěžní konfrontace týmů na mezinárodní úrovni tím definitivně neskončí. "V jednom je mezi všemi shoda - že je v Evropě potřeba spustit jakousi nadnárodní soutěž, která by běžela paralelně s jednotlivými národními ligami. Proto si nemyslím, že by ten nápad samotný měl třeba na delší čas usnout," uzavřel Bříza.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články