Hlavní obsah

Hokejová Liga mistrů příští sezonu obnovena nebude

Aktualizováno

Hokejová Liga mistrů v příští sezoně obnovena nebude. Mezinárodní hokejová federace IIHF odložila plány na pokračování soutěže poté, co vyhodnotila názory evropských lig. Ty se k předloženému plánu na rozběhnutí soutěže, jež byla po prvním ročníku 2008/09 zrušena, nestavěly příliš pozitivně.

Článek

IIHF oslovila s návrhem obnovit soutěž zástupce lig z Česka, Ruska, Švédska, Finska, Švýcarska, Německa, Slovenska a Rakouska. Ty se měly vyjádřit do minulého čtvrtka a federace jejich odpovědi analyzovala na probíhajícím jednání Rady IIHF v Curychu.

"Vzhledem k tomu, že většina soutěží nechce přijmout návrh IIHF na obnovení v sezoně 2011/2012, rozhodla se Rada plány na Ligu mistrů odložit," uvedla dnes IIHF v prohlášení.

Příčinou sporu mezi federací a ligami je finanční kompenzace za sezony, v nichž se LM kvůli ekonomické krizi a ztrátě hlavního partnera nehrála. Například zástupci české extraligy chtějí náhradu pro kluby za zrušené ročníky 2009/10 a 2010/11.

Podle původní tříleté smlouvy měly dostat za účast přibližně pět milionů korun na jeden klub. V sezoně 2009/10 měly hrát soutěž Karlovy Vary a Slavia; náhradu chtějí i Pardubice a Plzeň, přestože byly na pozicích, z kterých se mělo postupovat do Ligy mistrů, téměř rok po jejím přerušení. Odůvodňují to předchozími investicemi do kádru.

Současný návrh IIHF počítal s investicí 17,6 milionu švýcarských franků (337 milionů korun) na první tři roky, které by byly rozděleny na startovné, odměny, podporu nákladů na cestování a právě vyrovnání pro kluby, jichž se dotklo zrušení ročníku 2009/10 kvůli finanční krizi. Federace dnes uvedla, že bude pokračovat v dialogu s ligami a pokusí se najít řešení pro budoucnost.

Reklama