Hlavní obsah

Ocenění za senzační titul na MS. Když se ale ozve NHL, zlatému architektovi bránit nebudou

Helsinky/Praha

Původní kontrakt mu měl vypršet po nadcházející sezoně, jenže nyní se mu dostalo ocenění za výtečně odváděnou práci. Šestapadesátiletý trenér Jukka Jalonen, který letos dovedl finskou hokejovou reprezentaci k titulu mistrů světa, povede tým Suomi až do roku 2022, kdy se v Helsinkách a Tampere uskuteční světový šampionát.

Foto: Sport.cz

Jukka Jalonen s pohárem pro mistry světa, který letos získal s reprezentací Finska.

Článek

„Vést národní tým je pocta pro každého trenéra. Je skvělé mít možnost pracovat s těmi nejlepšími hráči vlastní země. Máme před sebou velké turnaje, vrcholem budou v roce 2022 olympijské hry v Pekingu a domácí mistrovství světa," uvedl Jalonen.

Jalonen k národnímu týmu Finska poprvé přišel v sezoně 2007/08, kdy byl asistentem kanadského trenéra Douga Sheddena. Následující ročník už povýšil do pozice hlavního kouče a v roce 2011 dovedl mužstvo v Bratislavě k titulu mistrů světa.

Po pěti letech u finského nároďáku následně působil dvě sezony v Petrohradu v KHL, aby po návratu domů získal v roce 2016 s finskou dvacítkou zlato na světovém šampionátu. Následovala další dvouletá odbočka do KHL, tentokrát do helsinského Jokeritu. Před minulou sezonou se ale vrátil k finskému áčku a letos se, opět v Bratislavě, stal znovu zlatým finským architektem.

V nové smlouvě má Jalonen klauzuli, že bude uvolněn, pokud by se s nabídkou ozval některý tým NHL. „Žádný finský trenér ještě v NHL nepůsobil a nechceme jim v tom bránit," vysvětluje předseda finského hokejového svazu Harri Nummela.

Reklama

Související témata: