Hlavní obsah

Fasel měl namířeno za Lukašenkem řešit MS v hokeji. Jenže do Běloruska vůbec neodletěl

V úterý měl spolu s generálním sekretářem Mezinárodní hokejové federace (IIHF) Horstem Lichtnerem odletět do Minsku na naplánovanou schůzku s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, na níž měli řešit otázku příštího MS, které má Bělorusko v roce 2021 hostit s Lotyšskem. Jenže na mítink teď nedojde, byl odložen zatím na neurčito. Prezident IIHF René Fasel i Lichtner totiž měli před cestou pozitivní test na covid-19 a následujících deset dní musejí být v domácí izolaci.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel.

Článek

„Spolu s Horstem Lichtnerem jsme měli v plánu v úterý odcestovat do Minsku, abychom s běloruským prezidentem prodiskutovali nejen otázky bezpečnosti, která ovlivňuje přípravu turnaje," uvedl v úterý dopoledne na oficiálních stránkách IIHF. Jenže jejich pozitivní test na covid-19 vše změnil.

Nejen otázka bezpečnosti v Bělorusku, kde již několik měsíců od srpnového znovuzvolení prezidenta Lukašenka dochází k násilnému potlačování protestů proti režimu, měla být na schůzce Fasela s tamější hlavou státu na stole.

Tématem měla být i osoba Dmitrije Baskova, šéfa běloruského hokejového svazu, který je podezřelý z podílu na vraždě opozičního aktivisty. „I tohle jsme chtěli probrat, stejně jako současnou covidovou situaci v zemi a rovněž kroky k zajištění, že turnaj bude moct být uspořádán bezpečně a ve spolupráci se spolupořadatelem Lotyšskem," řekl Fasel.

Už v srpnu lotyšský premiér Krišjánis Kariňš prohlásil, že si organizaci MS společně s Běloruskem nedokáže představit a v minulých týdnech se objevily hlasy, že by místo Minsku mohla příští MS spolupořádat Moskva. IIHF to však označila za spekulace.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v pondělí zakázal Lukašenkovi, jenž je už 23 let šéfem národního olympijského výboru, účast na olympijských hrách. MOV rovněž vyzval sportovní federace, aby v Bělorusku neplánovaly pořádat vrcholné akce.

Kromě Faselovy schůzky s Lukašenkem byl odložen zatím na neurčito i páteční virtuální mítink zástupců členských zemí IIHF.

„IIHF je nadále odhodlána usilovat o to, aby turnaje naplánované na sezonu 2020/21 mohly probíhat v bezpečném prostředí. Budeme pokračovat v práci s organizačními výbory všech naplánovaných turnajů a v komunikaci s našimi členy," dodal Fasel s tím, že další vývoj ohledně seniorského MS 2021 bude zveřejněn později.

Reklama