Hlavní obsah

Český výběr čekají ve skupině silní Rusové a Švédi. Aréna Riga uvidí i derby se Slovenskem

šel

Česká hokejová reprezentace je v rámci mistrovství světa v hokeji 2021 umístěna do skupiny A, kde se potká se třemi stejnými soupeři jako na posledním MS 2019 na Slovensku. Světový šampionát, jež hostí lotyšská Riga, začíná 21. května.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česko vstoupí do turnaje zápasem s Ruskem

Článek

Týmy byly rozděleny do dvou základních skupin na základě postavení v žebříčku Mezinárodní hokejové federace, kde Česko v době rozvržení skupinové fáze okupovalo páté místo.

Zatímco tři papírově nejtěžší soupeři, tedy Rusko, Švédsko a Švýcarsko, zůstali stejní jako v roce 2019, zbylá čtyřka teoreticky slabších týmů byla obměněna. V zápasech skupiny B mistrovství světa na Slovensku se Češi potkali s Nory, Lotyši, Rakušany a Italy, letos v Rize hrají se Slovenskem, Dánskem, Běloruskem a Velkou Británií.

Základní skupiny MS 2021

Svěřence trenéra Pešána čeká hned v prvním zápase repríza posledního zápasu MS o bronz, kde Češi podlehli Rusům až po nájezdech. Ruský výběr, jež bude hrát pod jménem Ruského olympijského výboru, je společně se Švédy největším favoritem skupiny.

Skupina ASkupina B
RuskoKanada
ŠvédskoFinsko
ČeskoUSA
ŠvýcarskoNěmecko
SlovenskoLotyšsko
DánskoNorsko
BěloruskoItálie
Velká BritánieKazachstán

Českou reprezentaci čeká mimo jiné také derby se Slovenskem. To se naposledy ve vzájemném zápase na MS radovalo v roce 2012. Zajímavým zápasem je také duel s papírově nejslabším týmem turnaje Velkou Británií.

Češi na MS 2021

Britské hokejové umění Češi zatím nikdy neprověřili, Československo se s ostrovní reprezentací potkalo celkem desetkrát a pětkrát prohrálo. Naposledy v roce 1948.

Datum a časZápas
21. května, 15:15Rusko - Česko 4:3
22. května, 19:15Česko - Švýcarsko 2:5
24. května, 19:15Česko - Bělorusko 3:2pp
27. května, 19:15Švédsko - Česko 2:4
29. května, 11:15Česko - Velká Británie 6:1
31. května, 15:15Česko - Dánsko 2:1pn
1. června, 15:15Slovensko - Česko 3:7

Všechny zápasy "české" skupiny A se hrají v hlavní aréně turnaje. Aréna Riga bude následně hostit také dvě čtvrtfinále, semifinále i zápasy o medaile.

Pravidla postupu a herní systém

V každé skupině se hraje systémem každý s každým. Za vítězství ve skupinovém zápase tým obdrží klasicky 3 body, za výhru v prodloužení nebo po nájezdech 2 body, prohru po prodloužení nebo nájezdech 1 body a za prohru v normálním hracím čase 0 bodů.

Ze skupiny postupují do čtvrtfinále čtyři týmy s největším počtem bodů, v případě rovnosti bodů rozhoduje vzájemný zápas, poté lepší skóre. Pokud panuje shoda rozhoduje počet vstřelených branek.

Kvůli světové pandemii koronaviru byly všechny turnaje nižších divizí zrušeny, proto ze světové skupiny výjimečně nikdo nesestupuje.

Reklama