Hlavní obsah

V nominaci hokejistů Maďarska na MS je i útočník Vas ze Slavie

Útočník János Vas z prvoligové pražské Slavie nechybí v pětadvacetičlenné nominaci hokejistů Maďarska na mistrovství světa v Rusku. Maďaři si zahrají mezi elitou po sedmi letech. V kádru mají také čtyři rodáky ze Severní Ameriky, kteří získali maďarské občanství.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Slávistický hokejista János Vas (vlevo) si zahraje na světovém šampionátu v Rusku.

Článek

Na loňském postupu z divize I se už podíleli kanadští útočníci Frank Banham a Andrew Sarauer ze Székesfehérváru, hrajícího mezinárodní ligu EBEL. Napodobil je v této sezóně jejich klubový spoluhráč a rodák z USA Kevin Wehrs a také kanadský bek Kalvin Sagert z Jegesmedvéku.

V Székesfehérváru působí jedenáct členů nominace kanadského trenéra Maďarska Riche Chernomaze. V EBEL hraje také útočník István Sofron v rakouském Klagenfurtu. Sedmička hráčů nastupuje v domácích klubech v maďarsko-rumunské MOL Lize.

Vas, který přišel do Slavie předloni, s Pražany před rokem sestoupil z extraligy do první ligy, takže mají Maďaři v kádru jen dva hráče z nejlepších evropských soutěží. Devatenáctiletý útočník Vilmos Galló hraje ve švédském Linköpingu a o dva roky starší Balázs Sebök ve Finsku za KalPu Kuopio.

Dalšími krajánky jsou Vasův starší bratr Márton, obránce italské Fassy, a útočníci Bálint Magosi z francouzského Brianconu a dvacetiletý Csanád Erdély ze Sioux Falls ze zámořské juniorské USHL.

V přípravě Maďaři porazili dvakrát Rakousko - doma vyhráli 4:0 a na ledě soupeře 3:1 - a pak podlehli postupně Slovinsku 0:3, Kazachstánu 2:3 a Rusku B 2:3 po samostatných nájezdech.

Maďaři v roce 2009, kdy hráli mezi elitou po dlouhých 70 letech, hned sestoupili. Teď do boje o setrvání mezi nejlepší šestnáctkou vstoupí v sobotu v 11:15 SELČ proti Slovensku a v dalších duelech základní skupiny B v Petrohradu je čeká Kanada, Francie, Finsko, USA, Bělorusko a Německo.

Nominace hokejistů Maďarska na mistrovství světa v Petrohradu a Moskvě (6.-22. května):
Brankáři:
Zoltán Hetényi
Miklós Rajna (oba Székesfehérvár/EBEL)
Ádám Vay (Debreceni HK/MOL Liga)
obránci:
Zsombor Garát
István Mestyán
Bence Stipsicz (všichni MAC Budapešť/MOL Liga)
Bence Szirányi
Kevin Wehrs (oba Székesfehérvár/EBEL)
Jesse Dudás
Kalvin Sagert (DVTK Jegesmedvék Miskolc/MOL Liga)
Márton Vas (Fassa/It.),
útočníci:
Frank Banham
István Bartalis
András Benk
Csaba Kovács
Dániel Kóger
Gergö Nagy
Andrew Sarauer (všichni Székesfehérvár/EBEL)
Krisztián Nagy (MAC Budapešť/MOL Liga)
Csanád Erdély (Sioux Falls/USHL)
Vilmos Galló (Linköping/Švéd.)
Bálint Magosi (Briancon/Fr.)
Balázs Sebök (KalPa Kuopio/Fin.)
István Sofron (Klagenfurt/EBEL)
János Vas (Slavia Praha/ČR)

Reklama

Související témata: