Hlavní obsah

První lajna za to umí vzít, varuje Kašpar před zámořskou letkou v dresu Kazachstánu

Martin Kézr (Moskva)Právo

S chutí při kanonádě proti Norům pálil útočník Lukáš Kašpar, jenž dvěma góly přispěl k českému vítězství 7:0 při čtvrtém vystoupení na šampionátu v moskevském Ledovém paláci. Už se ale těší na další duel s Kazachstánem, vždyť s řadou hokejistů soupeře během dvou sezón v Astaně nastupoval.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lukáš Kašpar se raduje ze čtvrtého českého gólu proti Norům.

Článek
Fotogalerie

Dobrý výkon z duelu s Nory je pro něj povzbuzením. „Chtěli jsme mít hlavně silný začátek, což perfektně vyšlo. Nory jsme skoro k ničemu nepustili a sami jsme trpělivě přidávali góly. Ten pátý, po němž střídali brankáře, už je definitivně zlomil," uvažoval Kašpar, jenž proměnil vítězný nájezd proti Lotyšsku, ale jinak v prvních třech zápasech gólově mlčel.

Proti Norům se ale prosadili všichni členové třetí formace, takže i Tomáš Zohorna a Robert Kousal. „V předchozích zápasech jsme jako lajna až tolik nepřispěli, takže je dobře, když nám to teď takhle napadalo," usmíval se a byl rád, že to pro české mužstvo byl nakonec docela pohodový zápas.

Kdybychom si ale neudělali náskok v první třetině, nebo v ní nehráli tak dobře, tak Norové určitě víc kousali, protože by cítili šanci. V závěru jsme i pošetřili síly, což se bude hodit," myslel český útočník už na páteční souboj s Kazachstánem

„Hodně kluků znám ještě z dob svého působení v Astaně. Už jsme se potkali na hotelu a pokecali," prozradil, ale varoval před sílou protivníka. „Žádný sranda soupeř to nebude, těží z velké sehranosti. Hlavně ti kluci ze zámoří, všechno tlačí do kasy," říká Kašpar s odkazem na teprve v březnu naturalizovaný elitní útok.

Čtyřiatřicetiletý americký rodák Brandon Bochenski a z Kanady pocházející o tři roky mladší Nigel Dawes i 29letý Dustin Boyd působí společně v Astaně už pět let, čímž získali nárok na občanství Kazachstánu, ač v minulosti reprezentovali své rodné země.

Oba Kanaďané mají zlato z MS do 20 let, Bochenski hrál za USA na světovém šampionátu dospělých právě v Rusku před devíti lety. Všechny tři spojuje docela bohatá zkušenost z NHL, každý z nich nasbíral přes sto padesát utkání.

Zmíněné trio ale jen následovalo příkladu už loni naturalizovaného spoluhráče Dallmana, který letos ale chybí v sestavě z rodinných důvodů. „Dali jim občanství, protože nechtějí pořád padat z elitní skupiny a dostávat rychty. Snaží se s nimi překlenout určitý čas, dokud si nevychovají vlastní hráče," líčil Kašpar.

Kazachstánu patří ještě jeden unikát. Žádná jiná země na šampionátu nemá tolik hokejistů z jednoho klubu, vždyť šestnáct hráčů obléká v KHL dres Barysu Astana a další tři ještě působí na jeho farmě. Jejich první lajna za to umí vzít, a když se jí daří, tak i další Kazaši letí. Takový Starčenko, když se mu chce, tak je taky vynikající hokejista. Rychlý s tvrdou střelou," vyprávěl Kašpar.

Reklama

Související témata: