Hlavní obsah

Německo - Bělorusko 5:2Němci se protlačili na čtvrtfinálovou pozici, jejich posila z NHL si uřízla ostudu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Reimer 1 : 0
6. Draisaitl 2 : 0
11. Schutz 3 : 0
29. Stěpanov 3 : 1
35. Macek 4 : 1
50. Stas 4 : 2
60. Gogulla 5 : 2
Záznam online reportáže

Petrohrad
Aktualizováno

Hokejisté Německa porazili na mistrovství světa v Petrohradu Bělorusko 5:2, když po skvělém nástupu vedli už v 11. minutě 3:0. Díky tříbodovému zisku vystřídali Slovensko na čtvrté příčce, která jako poslední zajišťuje postup do čtvrtfinále. Gól a nahrávku si připsali útočníci vítězů Brooks Macek a Philip Gogulla. U obou běloruských branek si asistenci připsal gólman Vitalij Koval. Na zápas bude chtít brzy zapomenout gólman Thomas Greiss, který si vstřelil kuriózní vlastní gól.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Německá radost při utkání s Běloruskem.

Článek
Fotogalerie

V německé brance nastoupil poprvé Greiss z New York Islanders, který posílil tým během turnaje. Po brzkém faulu Noebelse byl záhy v permanenci, ale Němci oslabení ustáli a krátce po jeho skončení sami udeřili. V páté minutě otevřel skóre Reimer.

Jen o 78 vteřin později navýšil vedení po rychlé kombinaci a nádherné Noebelsově přihrávce Draisaitl. Koval sice na konci deváté minuty vychytal Hagera, jenže v 11. minutě se v přesilovce nejlépe zorientoval Schütz a bylo to už 3:0. Snížit mohli Pavlovič, Kitarov a také Platt, který byl gólu nejblíže, ale trefil tyč.

Při přesilové hře ve 29. minutě se sice blýskl trefou po parádní individuální akci Stěpanov, jenže na druhé straně kontroval Macek. Gogulla pak v úniku mohl zkraje třetí části definitivně rozhodnout, ale nezamířil přesně. Naděje Bělorusů v 50. minutě oživil obrovskou chybou Greiss, když chtěl zastavit nahozený puk a dal si holí vlastní gól (na videu v čase 1:37).

"Ten gól přišel úplně z ničeho. A pro Greisse to byla hodně těžká chvíle. Chytal dobře a pak jim daruje takový gól... Ale nepanikařili jsme a hráli jsme dál pořád stejně," uvedl německý kouč Marco Sturm.

Velkou hrubku ale Greiss dokázal záhy napravit, když vychytal únik osamoceného Gavruse. V závěru místo tlaku Bělorusů přišla přesilovka Německa, v níž Macek rozezvučel tyčku. Poslední vteřiny to Bělorusové zkusili ještě s hrou bez brankáře, ale jejich odvahu rychle uhasil pátým gólem Gogulla.

Výhra Němců, kteří nemohli díky pořadatelství příštího šampionátu společně s Francií sestoupit, znamená, že i tentokrát budou sestupovat z elitní skupiny dva týmy. Což je zároveň dobrá zpráva pro Italy, kteří se mohou stejně jako Slovinci těšit z návratu mezi elitu.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Petrohrad):
Německo - Bělorusko 5:2 (3:0, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 5. Reimer (Müller), 6. Draisaitl (Noebels, Macek), 11. Schütz (Gogulla, Hager), 35. Macek (Reul, Noebels), 60. Gogulla (Boyle) - 29. Stěpanov (Koval, Linglet), 50. Stas (Lisovec, Koval). Rozhodčí: Fonselius (Fin.), Iverson (Kan.) - Kilian (Nor.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:2. Využití: 2:1. Diváci: 5275.
Německo: Greiss - Holzer, Ehrhoff, Reul, Müller, Boyle, Akdag, Braun - Kink, M. Goc, Seidenberg - Schütz, Hager, Gogulla - Noebels, Draisaitl, Macek - Reimer, Kahun, Flaake - Fauser. Trenér: Marco Sturm.
Bělorusko: Koval - Djukov, Korobov, Gotovec, Jevenko, Lisovec, Chenkel, Ustiněnko - A. Kosticyn, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Platt, Stas, Linglet - Stěpanov, Kovyršin, Gavrus - Pavlovič, Kitarov, Děmkov - N. Komarov. Trenér: Dave Lewis.

Reklama

Související témata: