Hlavní obsah

Maďarské povstání a výhra na MS po 77 letech. Nezapomenutelný den, řekl autor dvou gólů Vas

V Petrohradu se zrodila pořádná hokejová senzace. Od 3. února 1939 čekalo Maďarsko na výhru z elitního mistrovství světa, a když dokázalo v sobotu porazit Bělorusko 5:2, měli někteří hokejisté vítězů v očích slzy dojetí. Radovali se, jako kdyby získali titul.

Foto: Pool, Reuters

Maďarský gólman Miklós Rajna v akci proti Geoffu Plattovi z Běloruska.

Článek

„Za tu euforii a emoce jsem se nestyděl, každému z nás se splnilo veliké přání, s nímž jsme sem přijeli," přiznal střelec vítězné branky Balázs Sebök. Outsider skupiny už v předchozích zápasech nadšeně slavil každý gól. Dal jich v předchozích pěti zápasech pohříchu jen pět, proti Bělorusům stejný počet stihl pak za 60 minut.

„Šlo o neskutečný zážitek pro naše hráče a ohromně si to užili i fanoušci," přiznal trenér Rich Chernomaz po výhře, která se zapíše zlatým písmem do maďarských hokejových dějin. Maďarský tým má z hlediště silnou podporu, která nejde přeslechnout. „Naši příznivci dělali celé utkání pořádný kravál a bylo nádherné vidět po závěrečném hvizdu, jak slaví hráči na ledě a diváci v hledišti," mínil Chernomaz.

Vas: Pro fanoušky na ledě vypustíme duši!

Odhadem chodí na zápasy v Petrohradě tak tisícovka maďarských příznivců. „Ani mě to tolik nepřekvapilo. Za těch patnáct roků, co nastupuji za reprezentaci, jsem poznal, jak máme věrné příznivce, pro ně na ledě klidně vypustíme i duši," uvedl 32letý útočník János Vas, který poslední sezónu odehrál v prvoligové pražské Slavii. K běloruskému skalpu přispěl dvěma góly, oba padly v oslabení „Pro nás všechny bude tato sobota nezapomenutelným dnem," přiznal.

Když se v roce 2009 Maďarsko dostalo po sedmdesáti letech mezi elitu, neuhrálo tehdy v Bernu ani bod. Ale v zemi se o hokeji konečně začalo víc mluvit. „Pro nás bylo hodně důležité, že se začalo investovat do výchovy mladých hráčů, což je klíč, jak zvednout úroveň," přibližuje situaci Vas, která hraje v reprezentaci i se starším bratrem Mártonem.

Cennou pomocí pro zvednutí kvality maďarského hokeje je i účinkování Székesfeherváru v EBEL, hned 11 reprezentantů obléká právě dres tohoto klubu. Největší talenty pak má maďarský hokej v cizině, Sebök hraje ve finském Kuopiu, Galló za švédský Linköping a Garát s Erdélym v juniorkách za oceánem. Dále maďarský dres oblékají i čtyři naturalizovaní rodáci ze zámoří: Banham, Sagert, Sarauer a Wehrs.

Po senzační výhře najednou Maďarsku, které platilo za největšího adepta na sestup, svitla naděje na záchranu. Pokud totiž Bělorusové v úterý prohrají i s Francií, tak spadnou právě oni. Maďaři si mohou sami zajistit jistotu udržení už o den dřív svou případnou výhrou nad Německem. Pokud by ale poslední místo ve skupině nakonec obsadili Francouzi, kteří budou spolupořadateli MS 2017, spadne do divize 1A sedmý tým z petrohradské skupiny.

Reklama

Související témata: