Hlavní obsah

Vyřazení z MS je kruté! Měl by se vzít příklad z NHL, navrhuje uznávaný odborník

Kladno

Oči českých fanoušků se ve čtvrtek odpoledne zalily slzami smutku. Je to k vzteku, ale takový je hokej a systém světového šampionátu. Národní tým, který na turnaji ani jednou neprohrál v základní hrací době, si čekání na medaili z MS prodlouží minimálně o dalších dvanáct měsíců. Výběr trenéra Vladimíra Vůjtka po čtvrtfinálové porážce s USA 1:2 po samostatných nájezdech balil v Moskvě kufry. "Měli jsme víc ze hry, víc šancí. Je to kruté," posteskl si Václav Sýkora, trenér se zahraničním renomé, jenž v nové extraligové sezóně povede Hradec Králové.

Václav Sýkora hodnotí čtvrtfinále s USA.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Před turnajem podceňovaný český celek nečekaně ale zaslouženě ovládl v Ledovém paláci základní skupinu A. Silné domácí sborné nedovolil skórovat, nezlomila ho dvoubranková ztráta se Švédy, porazil Švýcary, s nimiž měl na velkých akcích v poslední době starosti. Jediné zaváhání přišlo v duely s Dány, kteří si lépe vedli v dovednostní činnosti a třemi proměněnými penaltami obrali favorita o body.

Právě samostatné nájezdy se českým hokejistům nakonec staly osudnými. Talentovaný útočník a žhavý adept na jedničku letošního draftu NHL Auston Matthews jako jediný ze všech exekutorů rozvlnil síť a rozhodl o tom, že národní mužstvo medaili z Moskvy nepřiveze.

"Měli jsme víc ze hry, víc šancí než Američani, nakonec to rozhodly nájezdy a ty jsou vždy ošidné a loterií. Já to nepovažuju za spravedlivé. Měl by se vzít příklad z NHL, kde se hraje v prodloužení tři na tři. Hrát ho třeba kratší, ale je určitě spravedlivější rozhodnout ze hry než z nájezdů," myslí si Sýkora.

Spojené státy vstoupily do utkání lépe. Hýřily pohybem, napadaly, působily sebevědoměji. Český tým byl před čtvrtfinále pasován do role favorita a zpočátku jakoby ho svazovala trochu nervozita. "Začali jsme trošičku svázaně. Američané do toho vletěli. Prvních osm minut měli navrch, my jsme se nedostávali k tomu, co jsme asi chtěli hrát a to byl presink. Neměli jsme na to pohyb, od desáté minuty se to začali měnit, pak jsme dali gól, bohužel ta vyrovnávací branka padla ve druhé minutě druhé třetiny, to nás trochu srazilo. Škoda, že jsme neodskočili do dvougólového vedení. Hlavně ve druhé třetině jsme měli několik přesilovek, přehrávali jsme je," tvrdí zkušený kouč.

Sýkora: Kinkaid byl mužem zápasu

Čechům se v duelu se zámořským celkem nedařilo v početních výhodách. Neproměnili ani jednu z šesti přesilovek, i to byl jeden z důvodů, proč národní tým předčasně končí už ve čtvrtfinále. "Neřekl bych, že jsme je hráli špatně. Byly tam momenty, kdy jsme byli blízko ke vstřelení gólu. V první třetině v ní první pětka sehrála skvělý signál, Červenka měl gólovku, i v dalších to bylo dobře sehrané, ale Američané v našich přesilovkách dobře bránili a zblokovali spoustu střel," připomíná Sýkora, jenž okusil angažmá i ve Finsku a KHL.

Američtí gólmani během zápasů ve skupině příliš neoslnili. Keith Kinkaid i Mike Condon měli procentuální úspěšnost zákroků pod devadesát procent, důvěru pro čtvrtfinále dostal první jmenovaný a trenérovi se odvděčil báječně. Brankářská dvojka New Jersey se na zápas výborně vyspala a v utkání držela americký tým nad vodou. Kinkaid kryl dohromady 31 střel, nestačil pouze na trestné střílení Zohorny.

"Byl mužem zápasu. Jednoznačně byl tím, který rozhodl o tom, že USA postoupily. Jednak vychytal spoustu gólovek, podržel tým v důležitých momentech, oslabeních a samozřejmě vychytal nájezdy," ocenil výkon šestadvacetiletého brankáře Devils Sýkora, kterého Američané svým výkonem nepřekvapili: "Čekal jsem, že to bude jedno z jejich nejlepších utkání na turnaji. Měli mladý tým, ve skupině nepřesvědčili, skoro i zázrakem postoupili do čtvrtfinále. Když ale o něco jde, tak se dokážou úžasně zmobilizovat, a doplatili jsme se trochu na to."

Furch byl skvělý, chválil Sýkora

Kouč Vladimír Vůjtek během turnaje brankáře střídal. Dominik Furch a Pavel Francouz neměli příliš zkušeností z velkých turnajů, své role se ale zhostili na jedničku. Oba předváděli parádní výkony a trenérský štáb měl před klíčovým čtvrtfinále ohromné dilema, koho poslat mezi tyče. Volba nakonec padla na Furcha.

"Chytal skvěle. Gólmani byli muži na svých místech. Jednoznačně podal výborný výkon, nelze ho hodnotit podle toho, zda vychytal, nebo nevychytal nájezdy. Byl skvělý," chválil Sýkora gólmana Omsku.

Furch neměl štěstí v samostatných nájezdech během utkání s Dánskem. Někteří fandové tak před rozstřelem vyhlíželi českou střídačku, zda trenéři nezariskují a nepošlou do klece Pavla Francouze. "Těžké tohle rozhodnout. Pro gólmana to není vůbec jednoduché, když celý zápas sedí na střídačce. Otázka, jestli by to v nájezdech s jiným brankářem dopadlo jinak. Vsadili na to, že celý zápas chytal skvěle. Věřili mu. Možná to byla náhoda, že proti Dánům dostal tři góly. Nebyla to chyba, v jejich situaci bych se asi zachoval stejně," přiznal Sýkora.

Štěstí se od českého týmu při provádění nájezdů odklonilo. Kašpar, jenž během turnaje deptal protivníky střelou mezi betony, tentokrát se svým klenotem nepochodil. Neuspěli ani Petr Koukal a Tomáš Zohorna, který byl ve třetí sérii v těžké pozici. Musel dát, jenže konec na MS neodvrátil.

Po bitvě je každý generál

Nasazení Koukala, jenž byl v zápase připraven na střídačce jako třináctý útočník, bylo trochu překvapením. "Mluvili jsme o gólmanech, stalo se to u hráče v poli. Zase těžko hodnotit toto rozhodnutí. Kdyby ten gól dal, byl by to geniální tah. Ani pro toho hráče to samozřejmě není jednoduché, kdy se rozhoduje o všem. Tlak na psychiku je obrovský. Bohužel Koukymu se to nepovedlo. Opravdu těžko tyto rozhodnutí hodnotit, nebo kritizovat, protože po bitvě je každý generál. Mohlo to být tak i tak. Vždycky to je v nájezdech náhoda a štěstí.

Navzdory vyřazení hodnotí Sýkora vystoupení národního týmu na turnaji kladně. Vůjtkův výběr zanechal v Rusku výborný dojem. "Mužstvu skoro v tomhle složení nikdo nevěřil. Kluci ani neměli moc zkušeností s mezinárodním hokejem. Hráči z extraligy vůbec nezklamali. Mužstvo zahrálo daleko za tím, co se očekávalo. Prohrát ve čtvrtfinále na nájezdy, je trošku sportovní smůla. Způsob, jakým se prezentovali, jaký hráli hokej, jak odehráli každé střídání v každém zápase, je nutno hodnotit vysoce. Mně se hrozně líbilo, jaký hokej na MS produkovali," dodal Sýkora.

Reklama

Související témata:

Pavouk - MS v hokeji 2016

  • Čtvrtfinále

  • 19.05.16      15 : 15 Moskva
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    1 : 2
  • 19.05.16      19 : 15 Petrohrad
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    6 : 0
  • 19.05.16      15 : 15 Petrohrad
    Finsko Finsko Dánsko Dánsko
    5 : 1
  • 19.05.16      19 : 15 Moskva
    Ruská federace Rusko Německo Německo
    4 : 1
  • Semifinále

  • 21.05.16      19 : 15 Moskva
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    3 : 4
  • 21.05.16      15 : 15 Moskva
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Finále

  • 22.05.16      19 : 45 Moskva
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 0
  • 22.05.16      15 : 15 Moskva O 3. místo
    Spojené státy USA Ruská federace Rusko
    2 : 7