Hlavní obsah

Hráči budou se Švédy bojovat, skupinu mohou i vyhrát

Jirka G. NovákSport.cz

Největší napětí už z českých hokejistů do dvaceti let na mistrovství světa v Pardubicích a Liberci spadlo. Sobotní vítězství nad Slovenskem jim zaručilo postup do čtvrtfinále, ale ještě je čeká poslední zápas skupiny se Švédy. A ten rozhodně nehodlají vypustit, teoreticky by totiž ještě při vysokém vítězství mohli celou skupinu vyhrát a postoupit rovnou do semifinále turnaje.

Článek

Znamenalo by to však porazit silné Švédsko a to navíc asi o šest branek. Při tříbodovém zisku a očekávanému vítězství Kanady nad Dánskem by totiž o prvním místu ve skupině rozhodovalo skóre v minitabulce vzájemných zápasů s Kanadou a Švédy. Kanaďané mají zatím skóre 6:4, Švédové 4:3 a Češi 0:3, přičemž při rovnosti bodů a rozdílu skóre rozhoduje větší počet vstřelených branek. Švédsku stačí k prvenství jakýkoli bodový zisk.

A navíc je jasným favoritem zápasu. „Švédové s námi ´cvičí´ celou sezónu, výrazně nás poráželi. Letos jsme s nimi ještě nevyhráli. Naposledy jsme od nich ve Švédsku dostali pět nula, a to byl výsledek ještě hodně milosrdný,“ upozorňuje trenér českého týmu Miloslav Hořava.

Nemůžeme nic vynechat ani proti Bulharsku

V sobotu večer český kouč sledoval na vlastní oči famózní obrat Švédů proti dosud neporažené Kanadě. „To byl zápas opravdu špičkové úrovně. Švédové mají všechno. Jsou silní u mantinelu, výborní bruslaři, neustále důrazní. Mají čtyři vyrovnané pětky, je to jedno z nejlepších mužstev na světě,“ vyzdvihuje mimořádné kvality soupeře.

Nehodlá se ale vzdávat předem. „Nebudeme hrát nijak uvolněně, to by bylo hodně ošidné. Když už jsme nastavili nějaký styl, tak nemůžeme nic vynechat. I kdyby jsme měli hrát třeba proti Bulharsku, tak musíme hrát naplno. Vždyť pořád ještě můžeme hrát o první místo. Bude to těžké, ale když se to povede, fajn. A když se to nepovede, čekají nás další zápasy,“ vzhlíží k případnému čtvrtfinále.

Do zápasu se Švédskem půjdou odhodlaně i hráči. „Nemůžeme žádný zápas vynechat. Budeme se snažit zase vycházet z dobré obrany a třeba se to povede,“ tvrdí útočník Daniel Bártek. „Každý zápas se snažíme vyhrát. Každý bod je dobrý a také ještě půjde o to, jestli půjdeme z druhého nebo třetího místa,“ přidal se Jakub Voráček. K jistotě druhého místa by „stačilo“ porazit Švédy o tři branky.

Reklama