Hlavní obsah

Místo komfortu NHL jediná tribuna, druhá aréna MS je pro ostudu

LEWISTON

Hokejové mistrovství světa juniorů hostí Buffalo. Při tomto konstatování se každému účastníkovi turnaje okamžitě vybaví místní Sabres a jejich HSBC Arena, krásný stadion nejzámožnější ligy světa. Pro polovinu mužstev je ale realita jiná. Půlhodina cestování za město, stísněné kabiny a minimum diváků. Taková je Dwyer Arena v Lewistonu.

Foto: Doug Benz , Reuters

Souboj Rusa Tarasenka se Styrmanem ze Švédska v hale v Lewistonu

Článek

Druhé dějiště šampionátu se nachází blízko areálu Niagarské univerzity, jen pár set metrů od hranic s Kanadou. Kampus je během probíhajících prázdnin pečlivě střežen, nejčastějším výjevem jsou projíždějící vozy policie a bezpečnostních služeb. Velká policejní přítomnost je zřetelná i uvnitř haly při zápasech. Oficiální kapacita je těsně přes dva tisíce diváků, ty hlídá několik desítek ozbrojených mužů.

Že místní zařízení není příliš zvyklé na velké sportovní události, lze poznat již při příjezdu. Přímo před vchodem se nachází obrovské parkoviště se čtyřmi vjezdy, ještě hodinu a půl před zápasem je ale hermeticky uzavřeno. Obsluha je nekompromisní, přijíždějící auta a autobusy fanoušků musí hledat místo jinde. Důvod? "Bezpečnost," neurčitě tvrdí jeden z policistů.

V samotné aréně je kromě obchodu se suvenýry komfort pro diváky minimální. Jeden stánek s občerstvením nemůže stačit. Místní se zdají být zvyklí, pro cizince jde o překvapení. "Čekali jsme od toho víc, přeci jen je to mistrovství světa," přiznal obránce českého týmu Martin Pláněk.

Vnitřní uspořádání Dwyer Areny připomíná zvětšenou kopii mládežnické haly v Brně, kde své druholigové zápasy hraje místní Technika. Tribuna pro diváky se nachází na jedné straně kluziště, kvůli úspoře místa jsou pak trestné lavice, střídačky i box rozhodčích vměstnány na tu druhou. Vyloučený hráč si přes nízké plexisklo klidně může povídat se spoluhráči na střídačce.

Stadion postavený v roce 1996 sice v posledních letech prošel rekonstrukcí, přesto mu do potřebné kvality něco schází. "Je to asi nejhorší hala, ve které se mistrovství za poslední roky hrálo," řekl Joshua Scott, kanadský novinář pracující pro televizi TSN, jenž elitní juniorské akce pravidelně objíždí.

Ne vše navíc funguje podle plánu. V úvodní den turnaje při zápase Švédsko - Norsko nebyly k nalezení klíče od kabiny rozhodčích, čtveřice mužů v pruhovaném tak po první třetině sedm minut nervózně postávala na chodbě.

"Problém je, že organizátoři chtěli pořádat mistrovství exkluzivně v oblasti Buffala," pokračoval Scott. Slováci a některé další celky využívají k tréninku oblast Buffalo State, tamní hokejová hala je ale ještě menší a nemá žádná místa k sezení. "Mužstvo v Niagaře alespoň hraje nejvyšší mládežnickou ligu. Ostatní haly patří týmům z nižších divizí. Jsou na ještě nižší úrovni. V blízkém okolí prostě lepší druhá hala není," uvedl Scott.

Přesuny mezi Dwyer Arenou a centrem Buffala jsou už tak pro účastníky turnaje nepříjemné. Cesta trvá v ideálním případě půl hodiny, autobusy musí překonat dva mosty přes řeku Niagaru i mýtné brány. "Není dobré, když sedíte v autobuse a pořád musíte cestovat. Týmy z druhé skupiny vyjdou z hotelu a za pět minut jsou v aréně," konstatoval Pláněk.

Češi sehrají proti Rusku v Dwyer Areně svůj třetí zápas. Už v ní absolvovali první duel s Norskem a čtvrteční souboj se Švédskem. Přesto nehledají v zázemí žádné výmluvy. Celky z české skupiny vyjma Kanady mají program velmi podobný. Pokud by se českému výběru podařilo postoupit, na horší podmínky určitě rád zapomene.

Reklama