Hlavní obsah

Češi utekli hrobníkovi z lopaty a postoupili do finále mistrovství světa!

KOLÍN NAD RÝNEM

Čeští hokejisté doslova urvali finále mistrovství světa, když v semifinálové bitvě se Švédy v Kolíně nad Rýnem dvakrát vyrovnali vedení soupeře, podruhé sedm vteřin před koncem třetí třetiny. O jejich postupu nakonec rozhodly nájezdy, ten vítězný proměnil stejně jako ve čtvrtfinále s Finy Jan Marek. O zlato bude hrát národní tým v neděli od 20:30 proti Rusku, které zvítězilo ve druhém semifinále 2:1 nad domácím Německem.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Čeští hokejisté se radují z postupu do finále mistrovství světa v Německu.

Článek
Fotogalerie

Trenér Švédů Gustafsson se od prvního střídání snažil na Jágra nasazovat speciálního hlídače Backlunda a švédské mužstvo hned v úvodu dostaly do tempa přesilové hry. Hrálo dokonce 52 vteřin v pěti proti třem, ale dobře bránící národní tým odolal.

V 10. minutě však přišel Klepišův faul a ten už soupeř bohužel potrestal. Po střele od modré čáry Vokoun chvíli nevěděl, kde je puk a nejlépe se zorientoval Harju, který jej mezi gólmanovými betony poslal do sítě.

Vedoucí branka přiměla Tre Kronor k ještě větši aktivitě, šance Wallina i Omarka ale skončily na Vokounových betonech. Český celek, jehož fanoušci měli v hledišti kolínské Lanxess Areny převahu, se obtížně dostával před Gustavssona. Naštěstí se ujala Mojžíšova dělovka od modré. Puk po tvrdě ráně zapadl k tyčce švédské branky.

Čechy trápily nepřesnosti ve druhé části

Na střely sice vyhrál aktivnější soupeř první třetinu 11:5, skóre mělo ale nerozhodnou podobu. Ve druhém dějství se však do herní projevu české reprezentace dostalo hodně nepřesností: pokažené přihrávky, zbytečné ztráty puku i nedůslednost před brankou.

Nejprve se to promítlo v jalovém vyznění přesilovek, Švédové tak přečkali v rychlém sledu tři oslabení, potom přišel Engqvistův gól. Martensson poslal od zadního mantinelu puk přes české brankoviště a nepokrytý švédský střelec neměl problém zblízka propálit Vokouna.

Hned vzápětí mohl vyrovnat Blaťák, jenže jeho dělovku vytěsnil Gustavsson ramenem a soupeř díky lepšímu pohybu začínal diktovat tempo. Švédové účinně napadali a stále víc dotírali před brankou. Vokoun se musel vyznamenat proti dorážce Omarka a vynikl i při šanci, kterou měl Harju.

Jágrovi se vyloučení nelíbilo

Až v posledním dějství se čeští hokejisté dostávali víc do útočného pásma. Kašpar dokonce zahrozil v oslabení, ale prostor před brankou Švédové strážili hodně agresivně. V 52. minutě se hodně rozčílil nejproduktivnější z reprezentantů na letošním MS Jágr, kterému po velikém tlaku před Gustavssonem sudí udělili hodně přísný dvouminutový trest.

Obránce Ericsson totiž upadl, jakmile ucítil Jágrovu hokejku na sobě a česká hvězda pouštící přeraženou hůl byla vyloučena za její hození. Národní tým bez potíží přečkal oslabení a z trestné lavice se vracející Jágr se sám ocitl v obrovské šanci před švédským brankářem. Pokoušel se o kličku, zblízka ale nedostal kotouč přes Gustavssonův beton.

Národní tým stupňoval v závěrečných minutách tlak, neujala se ale Rozsívalova rána, ani Kašparův pokus o dorážku. Do konce zbývalo 106 vteřin, když se trenér Růžička rozhodl hrát power play. Čeští hráči se nastěhovali do útočného pásma a drtili Švédy. Zbývalo už jen sedm sekund ze základní hrací doby, kdy se Voráčkem nahozený kotouč odrazil k levému kruhu na Rachůnka, který ranou k levé tyči propálil vše, co mu stálo v cestě.

Rozhodly až nájezdy

Prodlužovalo se a po sérii přihrávek s Rozsívalem měl na hokejce rozhodnutí Jágr, jenže těsně minul branku a po ataku švédského obránce se odbelhal z ledu. Na druhé straně mohl tajenku zápasu vyřešit Martensson, jenž z úhlu prostřelil Vokouna mezi betony, kotouč ale nezajel do branky.

Takže nakonec zase nájezdy a v nich osvědčení čeští střelci. Kašpar i Marek se trefili mezi nohy švédského brankáře, stejným způsobem uspěl i Omark proti Vokounovi, ale Johansson ani Martensson neměli šanci. Explodovala bílá lavina radosti, Česko je po čtyřech letech zase ve finále MS.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále:
Česko-Švédsko 3:2 po samostatných nájezdech
Branky: 18. Mojžíš, 60. Rachůnek, rozh. nájezd Marek – 10. Harju, 32. Engqvist, hlavní rozhodčí Looker (USA) a Savage (Kan.), vyloučení 6:5, využití 0:1, 13 437 diváků, třetiny 1:1, 0:1, 1:0 - 0:0, náj. 2:1
Česko: Vokoun – Rozsíval, Mojžíš, Němec, Blaťák, Čáslava, Rachůnek – Jágr, Vampola, Klepiš – Voráček, Marek, Rolinek – Kašpar, Červenka, Novotný – Kvapil, Koukal, Hubáček – M. Růžička.
Švédsko: Gustavsson – M. Johansson, Hedman, Ericsson, Karlsson, Bäckman, Ekman-Larsson, Gunnarsson – Nilson, Martensson, Pääjärvi-Svensson – Persson, Backlund, Andersson – Engqvist, Omark, Harju – Pettersson, Nylander, R. Wallin.

Reklama

Související témata: