Hlavní obsah

Trenér Růžička: Líbilo se mi, jak se hráči rvali o finále

Martin Kézr (Kolín nad Rýnem)Právo

Lepší loučení po dvou letech na střídačce národního týmu si Vladimír Růžička snad ani nemohl přát. Své druhé reprezentační angažmá zakončí v neděli při kolínském finále mistrovství světa.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér českého reprezentačního týmu Vladimír Růžička

Článek

„Samozřejmě, že z toho mám radost, ale největší odměna je to pro mužstvo, které ohromně bojovalo. Pro naše účinkování v turnaji asi byly k dobru všechny ty potíže, zřejmě potřebujeme občas prohrát a řešit vážné starosti. Po tom všem se totiž tým semknul, uhrál klíčové utkání pro postup ze skupiny a přes dvoje nájezdy se dostal až do zápasu o zlato,“ hodnotil Růžička.

Semifinále se Švédy bylo strhující bitvou. „Zbytečnými fauly v úvodu jsme Švédy trochu nastartovali, oni navíc výborně bránili a moc nám toho nedovolili. K tomu se mi kluci přece jen zdáli vyždímaní z přetěžkého čtvrtfinále s Finy, ale pořád byli odhodlaní se o to rvát. To se mi líbilo. Posledních deset minut jsme už dali všechno do útoku a začalo to přinášet šance,“ uvažoval nad bojem o finále, jehož nejdramatičtější zápletka přišla na konci třetího dějství.

Věřit se musí do poslední vteřiny

„Byli jsme nastěhování u nich v pásmu, docela brzy jsem proto zkusil power play a i když čas běžel rychle, do poslední vteřiny musíte věřit. Měli jsme veliké štěstí, že se tam před Rachůnkem otevřela silnice mezi kruhy a on to parádně trefil. Bylo jasné, že ten gól na 2:2 mužstvo nakopnul a naopak se Švédy, kteří se už viděli ve finále, to vyrovnání dost zakymácelo,“ poznamenal kouč, jenž v tu chvíli cítil ze svého týmu obrovské emoce.

Hráči šli do prodloužení hodně natěšení a měli jsme tam hned několik možností rozhodnout. Gól sice nepadl, ale před nájezdy jsem napevno věděl, že nic nebudu měnit. Věřil jsem stejným klukům jako proti Finsku, že dokáží dát gól, i Vokounovi, že to vychytá,“ doplnil Růžička, který do rozstřelu poslal Kašpara i Marka a jako třetího měl nachystaného Klepiše.

Vokoun je nejlepší brankář na světě

„Při nájezdech potřebujete k úspěchu štěstí, ale já mám pocit, že se většinou přikloní k tomu, kdo za ním víc jde,“ mínil kouč za národního týmu a za klíčový trumf označil Vokouna. „Gólman nám tady chytá úžasně. Já bych řekl, že je to nejlepší brankář na světě. Škoda, že jsme toho nevyužili už na olympiádě, ale tady hodně stojí za tím finálovým úspěchem,“ doplnil Růžička a ocenil i roli kapitána Rolinka.

„Svým přístupem strhává ostatní, takže všichni pak lezou po kolenou. Pro mne je to nepostradatelný hráč na ledě i v kabině. Kapitánem nemusí být ten nejlepší hráč nebo ten s nejslavnějším jménem, ale hokejista, který si dokáže vzít mužstvo pod sebe a Rolas tuhle roli plní na vzornou jedničku,“ ocenil trenér, jenž přiznal, že boj o finále ho stál na střídačce dost nervů. „Asi si dáme jedno pivo, ale nevím, jestli ho dopiju.“

Reklama

Související témata: