Hlavní obsah

Čeští hokejisté zlato neobhájí, v semifinále MS nestačili na Švédsko

PRAHA-tv

Český hokej nebude v Bratislavě obhajovat zlaté medaile z loňského mistrovství světa v Německu. Národní tým nestačil v semifinále na Švédsko po výsledku 2:5 a poprvé na šampionátu prohrál. Česká reprezentace od loňského MS zaznamenala 12 vítězství v řadě, ale v pátek třináctého své třinácté vítězství už nepřidala. Švédové se ve finále utkají s lepším ze souboje Rusko - Finsko.

Foto: Petr Josek , Reuters

Tomáš Plekanec míjí švédské hokejisty oslavující jednu z branek proti českému týmu v semifinále MS

Článek
Fotogalerie

Český tým nastoupil opět bez Martina Havláta, jehož naražené rameno ještě není v pořádku, a od začátku se musel bránit švédskému tlaku. Několikrát se dostali ke slovu i hokejisté v červených dresech, brankáře Fastha ale střely z dálky v podání Michálka a Jágra jen těžko mohly ohrozit. V jedenácté minutě byl ve skvělé střelecké pozici Červenka, Fasth jeho střelu z pravého kruhu se štěstím vyrazil.

Český nápor každopádně sílil. Plekanec zkoušel zakončit po objetí branky, Frolík pak těsně minul slibnou přihrávku od Eliáše. Podobně dopadl Marek, kterého odzbrojila dvojice švédských beků. Pavelec musel na druhé straně zasahovat po střele Kronwalla.

Ze druhé třetiny uběhlo jen 46 vteřin, když se po pravé straně prohnal Michálek a Eliáš se štěstím tečoval jeho nahození před branku do švédské sítě. O tři minuty později mohlo být srovnáno, Pavelec ovšem fantasticky zasáhl proti střele Thörnberga. Švédové vyrovnali vzápětí během první přesilovky zápasu. Berglund na modré čáře nejprve trefil brusle Rolinka, napodruhé propálil vše před sebou.

Jakub Voráček drží puk před Švédem Staffanem Kronwallemfoto: Reuters/Petr Josek

Dvakrát po sobě se zjevil před švédskou brankou Eliáš, ale napoprvé přestřelil a v druhém případě se předvedl Fasth. Gólman Seveřanů dobře zasáhl i při střele Jágra, dorážka Plekance skončila na boční konstrukci branky. Drzý průnik předvedl na druhé straně Ekman-Larsson, Pavelec ustál jeho střelu i následnou dorážku.

V 36. minutě Švédové úspěšně zvládli své oslabení, Backlund se prohnal celým kluzištěm a přesnou ranou z pravé strany vymetl horní růžek české branky. A mohlo být ještě hůře. Při velkém švédském tlaku při další početní výhodě Rachůnek na okamžik přikryl v českém brankovišti puk rukavicí a sudí nařídili trestné střílení! Erikssonovi naštěstí klička ´ála Forsberg´ proti Pavelcovi nevyšla.

Marcus Kruger ze Švédska bojuje mezi Červenkou a Pavelcem o puk u české brankyfoto: Reuters/Petr Josek

Český brankář se vyznamenal na začátku třetí části, kdy vyšel vítězně ze souboje proti osamocenému Berglundovi. Vzápětí puk poskakoval švédským brankovištěm po střele Marka a Fasth svým betonem pokryl dorážku Voráčka. Ve 49. minutě se na českou branku řítila trojice žlutých dresů a Pavelec neměl nárok, po přihrávce Backlunda zakončoval Ericsson.

Hned o minutu později to v české obraně znovu zaskřípalo a Silfverberg trefil tyčku Pavelcovy svatyně! Stejný hráč se ale dočkal v 53. minutě, kdy byl při dorážce nejpohotovější ze všech ve skrumáži před českou brankou. Pět minut před koncem zápasu vrátil obhájce titulu zpátky do hry Eliáš, pro kterého obětavě vybojovali puk Voráček s Rolinkem. Při závěrečné power play ale na konečných 5:2 upravil Berglund.

Mistrovství světa v ledním hokeji 2011, semifinále:
Česko - Švédsko 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)on-line
Branky a nahrávky: 21. Eliáš (Michálek, Židlický), 55. Eliáš (Voráček) - 25. Berglund (Ekman-Larsson), 36. Backlund (Sjögren), 49. Ericsson (Backlund), 53. Silfverberg (Kruger, Tedenby), 60. Berglund (Petrasek). Rozhodčí: Burchell (Kan.), Reiber (Švýc.) - Šeljanin (Rus.), Terko (Fin.). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 9300.
ČR: Pavelec - Z. Michálek, Rachůnek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava, Němec - Plekanec, Červenka, Jágr - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Rolinek, Marek, Voráček - Hubáček, Novotný, Průcha - Vampola.
Švédsko: Fasth - Petrasek, Gunnarsson, Rundblad, S. Kronwall, Erixon, Fernholm, Ekman Larsson - Pääjärvi-Svensson, Berglund, Thörnberg - Nilsson, Eriksson, Persson - Silfverberg, Krüger, Tedenby - Sjögren, Wallin, Backlund - Ericsson.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články