Hlavní obsah

A bronz je doma. Jsem zas nabitý láskou k hokeji, přiznal Hadamczik

BRATISLAVA

Unavený, ale s medailí, kterou si může připnout k dvěma už vybojovaným. Bronz z olympiády 2006 a stříbro ze světového šampionátu v témže roce. V neděli do sbírky získal třetí velký kov - bronz z Bratislavy z mistrovství světa. Osm výher a jediná porážka v semifinále rozhodla, že čeští hokejisté s trenérem Aloisem Hadamczikem slaví třetí místo. „Jsem zas nabitý láskou k hokeji. Je to zážitek, když se i výborní hráči z NHL radují v kabině,“ byl spokojený kouč po výhře 7:4 nad Ruskem.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trenér českého národního týmu Alois Hadamczik na lavičce

Článek

„Je to úleva. Po tom, co jsme předváděli. Kdybychom nedovezli medaili, byl bych hodně zklamaný. Mužstvo od prvního zápasu předvádělo výborné výkony. Pro český hokej to je dobrá vizitka po loňském prvním místě a letošním třetím,“ zhodnotil dvoutýdenní maratón Hadamczik.

Čeští hráči prohráli jediný duel, ale ten rozhodl, že zlato z Německa na Slovensku neobhájí. V semifinále se radovalo Švédsko a šlo do finále. „Sehráli jsme těžká utkání a vyhráli jsme těžká utkání. Jen jednou jsme prohráli za celé mistrovství a nemohli jsme hrát o zlato. To mě mrzí nejvíc,“ přiznal český trenér nepovedený duel.

Staroměstské náměstí nebude dnes plné fanoušků, kteří by slavili s hokejisty. Ti se po turnaji rozjeli hned domů. Přebrali medaile a směr domov, už žádné přenocování v luxusním hotelu. Stejně tak i trenér. „Nevím, jestli by národ ocenil příjezd hráčů nějakým shromážděním. Určitě si někteří lidi užili čtrnáct dní hokeje, protože jsme předváděli hokej na nejvyšší úrovni. Za to se nemusíme stydět,“ řekl Hadamczik, který byl spokojený se šatnou, což dal po turnaji hráčům najevo.

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik s vnučkou Anetou a bronzovou medailí.foto: ČTK/AP/Petr David Josek

„Poděkoval jsem klukům, že můžu s takovou partou vynikajících hráčů pracovat. Tým se už utvářel v Brně a tady se dotvořil. Šel za svým cílem. Věděl, co chtěl. K utkání se Švédy už se nemá cenu vyjadřovat... tak dopadl pátek třináctého. Byli jsme z toho hodně smutní. Ale řekli jsme si, že hrajeme za výsledky a český národ a chceme fanoušky uspokojit medailí,“ pověděl spokojený Hadamczik.

Přesto české mužstvo hrálo předposlední utkání na šampionátu. To o třetí příčku. Poslední tečka byla letos bez Česka, patřila severu Evropy.

„Mrzí mě to hodně a asi dlouho bude. Samozřejmě jsme spokojení s partou lidí i s předvedenou hrou. V žádném utkání jsme nebyli horší, jen jednu třetinu se Švédskem. K maximální spokojenosti scházel zápas se Švédy,“ připomněl Hadamczik bolístku ze slovenského turnaje.

Reklama

Související témata: