Hlavní obsah

Švýcarsko - Švédsko 1:5Švédové zastavili švýcarskou senzaci, zlomili prokletí domácích týmů a slaví titul mistrů světa!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Josi 1 : 0
9. Gustafsson 1 : 1
12. Sedin 1 : 2
48. Hjalmarsson 1 : 3
56. Eriksson 1 : 4
57. Sedin 1 : 5
Záznam online reportáže

Stockholm
Aktualizováno

Prokletí pořadatelských zemí je po sedmadvaceti letech zlomeno, švédští hokejisté ovládli domácí mistrovství světa! Výběr Tří korunek ve finále zastavil švýcarskou senzaci, když zvítězil 5:1. Švédové tak šampionát vyhráli poprvé od roku 2006, celkově pak podeváté. Helvétský kříž druhým místem vyrovnal svůj nejlepší výsledek z roku 1935.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Týmové foto hokejových mistrů světa ze Švédska pro rok 2013.

Článek
Fotogalerie

Žádné vyčkávání na to, s čím přijde soupeř, naopak sázka na ofenzivu a aktivní napadání. Tedy přesně tak, jak to na turnaji předváděli od samého začátku. Švýcaři prostě na domácí vlétli a ani šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Na začátku páté minuty sice ještě Hollenstein s Ambühlem gólmana Enrotha nepřekonali, ještě v téže minutě si však vzal slovo nejproduktivnější obránce mistrovství světa Roman Josi.

S kotoučem na holi udělal z bránících Švédů statické kuželky, aby pak bekhendem mezi Enrothovy betony poslal svůj tým do vedení. Drtivá většina fanoušků ve stockholmské hale oněměla, naopak ti švýcarští byli u vytržení. Jenže ne na dlouho, neboť právě inkasovaný gól jakoby Tři korunky paradoxně nakopl.

V deváté minutě se k dorážce dostal zadák Gustafsson a svým vůbec premiérovým bodem na turnaji srovnal. O tři minuty později navíc našel Daniel Sedin při přesilové hře své dvojče Henrika a ten i s přispěním Josiho teče skóre otočil. Právě útok bratří Sedinových s Erikssonem byl pro švýcarskou branku vytrvalou hrozbou. Ve 27. minutě našel Henrik Sedin parádním pasem Kronwalla, proti jehož dělovce se vyznamenal gólman Gerber. Hrozili však i hráči helvétského kříže, Bieber z bezprostřední blízkosti jen o centimetry minul pravou Enrothovu tyčku.

Vauclairovu hrubku potrestal Hjalmarsson

Na začátku třetí třetiny putoval na trestnou lavici Fransson a v následné přesilovce byli Švýcaři hned dvakrát blizoučko vyrovnání. Moser ale nejprve neuspěl se sérií dorážek z hranice brankoviště, po střele Trachslera zase škrtl puk Enrothovu lapačku a došoural se brankovištěm mimo tři tyče.

Zápas v té době gradoval a vyložené šance přicházely na obou stranách. Při nájezdu dvou na jednoho netrefil branku Lundqvist, pak však vyrobil hrubku v rozehrávce bek Vauclair, Landeskog sice napoprvé trefil Gerbera, dojíždějící Hjalrmarsson už ale úspěšný byl a zasadil Švýcarům rozhodující ránu. Když pak čtyři a půl minuty před koncem tečoval Eriksson bruslí nahození Henrika Sedina a přidal čtvrtý gól, bylo definitivně rozhodnuto.

Švýcaři pak sice o minutu později vylepšili svou přesilovku odvoláním Gerbera a hrou v šesti hráčích v poli proti čtyřem, jenže Henrik Sedin záhy trefil prázdnou branku a celý švédský tým včetně Enrotha se sjel ke střídačce a začal slavit...

Poslední minuty se už dohrávaly za potlesku vyprodaného Globenu. Švédové jako první na turnaji dokázali porazit Švýcary a po dvaceti sedmi letech tak MS vyhrál domácí tým. Právě v roce 1986 se to povedlo Sovětskému svazu.

Za rok v Bělorusku, pak v České republice

V příštím roce se mistrovství světa odehraje v běloruském Minsku, o rok později v Praze a Ostravě.

MS v ledním hokeji 2013 - finále (Stockholm):
Švýcarsko - Švédsko 1:5 (1:2, 0:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 9. E. Gustafsson (Pettersson, Lundqvist), 12. H. Sedin, 48. S. Hjalmarsson (Landeskog), 56. L. Eriksson (H. Sedin), 57. H. Sedin - 5. Josi (Walker). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin (Rus.) - Dědulja (Běl.), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 3:4, navíc Ambühl (Švýcarsko) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 12.500 (vyprodáno).
Švédsko: Enroth - S. Kronwall, Tallinder, Granberg, Fransson, E. Gustafsson, Fälth - Axelsson, Lundqvist, Thörnberg - S. Hjalmarsson, Persson, Pettersson - D. Sedin, H. Sedin, L. Eriksson - Ericsson, Lindberg, Danielsson - Landeskog, Järnkrok. Trenér: Pär Marts.
Švýcarsko: Gerber - Seger, Vauclair, Von Gunten, Blum, Diaz, Josi, Furrer, Blindenbacher - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Gardner, Suri, Ambühl - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Bieber, Traschler, Walker. Trenér: Sean Simpson.
Konečné pořadí mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2013:
1. Švédsko
2. Švýcarsko
3. USA
4. Finsko
5. Kanada
6. Rusko
7. Česká republika
8. Slovensko
9. Německo
10. Norsko
11. Lotyšsko
12. Dánsko
13. Francie
14. Bělorusko
15. Rakousko - sestup
16. Slovinsko - sestup

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2013

  • Čtvrtfinále

  • 16.05.13      12 : 00 Helsinky
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    3 : 8
  • 16.05.13      14 : 45 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Česká republika Česko
    2 : 1
  • 16.05.13      17 : 30 Helsinky
    Finsko Finsko Slovensko Slovensko
    4 : 3
  • 16.05.13      20 : 15 Stockholm
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 18.05.13      19 : 00 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Spojené státy USA
    3 : 0
  • 18.05.13      15 : 00 Stockholm
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    3 : 0
  • Finále

  • 19.05.13      20 : 30 Stockholm
    Švýcarsko Švýcarsko Švédsko Švédsko
    1 : 5
  • 19.05.13      16 : 00 Stockholm O 3. místo
    Finsko Finsko Spojené státy USA
    2 : 3