Hlavní obsah

Děsně mě mrzí, jak jsem oslabil mužstvo, vyčítal si Jan Kovář svůj faul

Martin Kézr (Minsk)Právo

Podivný trest pro Jana Kováře stál české hokejisty zápas s Kanadou na mistrovství světa v Minsku. Nepřesnost sudích při posouzení faulu zásadním způsobem poznamenala vývoj utkání. Český útočník ve 35. minutě při české přesilovce za stavu 1:2 zasáhl holí neúmyslně do obličeje Bieksu. Rozhodčí ho vylučoval za sekání na dvě minuty, pískat měl ale nedovolenou hru vysokou holí. Když Kanaďané pak reklamovali krev v obličeji svého kapitána, musel Kovář už dostat za zranění při posouzeném sekání jedině 5 minut plus do konce utkání, protože pravidla nedovolují měnit charakteristiku uloženého přestupku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český reprezentant Jan Kovář (vlevo) byl po pondělní prohře s Kanadou hodně zdrcený.

Článek

Jak jste viděl svůj zákrok na Bieksu, po němž pro vás utkání předčasně skončilo?

Nejdřív jsem ani pořádně nevěděl, za co jsem vyloučený. Byla to ale moje chyba, že jsem po něm takhle hrábnul. Chtěl jsem spíš hrát puk, asi jsem u toho soupeře nějak klepnul hokejkou. Zpětně si to hodně vyčítám, bohužel jsem tím zásadně ovlivnil zápas.

Překvapilo vás, jak vysoký trest jste od rozhodčích dostal?

Hodně. Když jel rozhodčí ke kanadské střídačce a tam mu ukazovali krev, čekal jsem, že mi to zvednou na dvě plus dvě minuty. Asi by to bylo přece jen normálnější, než těch pět a do konce co mi dali. Hlavně za to přišlo zdrcující oslabení, v němž Kanada prakticky rozhodla.

Co vám běželo hlavou cestou do šatny?

Byl to asi nejhorší pocit, který může hokejista zažít. Jdete z ledu s pocitem viny vůči vlastnímu týmu, víte, že už mu nepomůžete a musíte se na zbytek utkání jen bezmocně dívat. Nebylo to vůbec nic příjemného, hlavně mě děsně mrzí, že jsem kluky takhle oslabil.

Poprvé jste si na mistrovství světa zahráli společně s bratrem, ale Jakub nedochytal a vás potkalo takové vyloučení. Štve i tohle hodně?

Ideální to rozhodně nebylo. Pořád je ve mně pořádný kus naštvání, hlavně na sebe, ale nemůžu z toho propadnout depresi. Minulost už stejně člověk neovlivní. Prostě pro nás oba to utkání s Kanadou, a hlavně pro celý tým, dopadlo špatně.

Reklama

Související témata: