Hlavní obsah

Tohle mužstvo má obrovskou sílu, chválí svůj tým Růžička. Ale žádá chladnější hlavy

Minsk

Proti Švédům inkasovali při hře v oslabení dvě branky, stejně tomu bylo i v pondělním střetnutí s Kanadou, které česká hokejová reprezentace prohrála 3:4. Právě zbytečných faulů se podle Vladimíra Růžičky musejí jeho svěřenci na MS v Minsku vyvarovat. „Protože jinak má tohle mužstvo obrovskou sílu,“ řekl trenér a přiznal, že zápas s výběrem Javorového listu se lámal na konci druhé třetiny, kdy Jan Kovář za svůj nedovolený zákrok na Bieksu vyfasoval trest na pět minut a do konce utkání a nároďák v následné dlouhé početní nevýhodě dvakrát inkasoval.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Vladimír Růžička se svými svěřenci na střídačce.

Článek

Překvapilo vás, že Jan Kovář dostal tak vysoký trest?

Po zápase jsem se na ten moment koukal a hokejkou soupeře do obličeje asi píchl. Spíš mě překvapilo, že nebyl vyloučený za vysokou hůl, ale za sekání. Pak navíc následoval další náš faul a šli jsme do tří. My prostě nemůžeme mít tolik vyloučených! Mužstva hrají přesilovky dobře, cpou se v nich do brány a vždycky nám tam puk nějak prolítne. Navíc nás oslabení stojí spoustu sil.

Čím si vysvětlujete, že se mužstvo dopouští tolika faulů? Je to nedisciplinovaností nebo přemotivováním?

Třeba v závěru zápasu naše fauly vyplynuly z toho, že jsme se hodně rvali do brány. Máme dravost, emoce jsou obrovské, ale je pravda, že v těchto okamžicích musíme zachovat chladnou hlavu.

Budete svým svěřencům nedovolené zákroky, hlavně ty v útočném pásmu, vyčítat?

Nejde o to, abychom si něco vyčítali. Mužstvo ukázalo, že se chce rvát do konce, do posledních vteřin. Měli jsme v závěru oborskou šanci, jenže puk byl blízko brankáře. Navíc mám dojem, že tam Jarda Jágr dostal sekeru. Myslím, že by se mělo trestat na obě strany.

Měl jste pocit, že tak rozhodčí nečinili?

Od Kanady tam prostě byly fauly, jenže rozhodčí je přehlídli. Aspoň tak se mi to zdálo. Ale nebudeme fňukat, tohle není fňukání. Prostě nesmíme faulovat, musíme hrát v pěti. Protože tohle mužstvo má obrovskou sílu, když to zmáčkneme. Za posledních pět minut jsme za stavu 3:4 mohli dát další dva nebo tři góly.

Sice jste je nedali, vidíte ale velké pozitivum v tom, že mužstvo za nepříznivého stavu nic nezabalilo a rvalo se až do samého konce?

Jednoznačně je to velké plus. Zjednodušili jsme hru, beci začali dávat puky rychle dopředu a to je právě ono. Takhle to musíme hrát pořád, někdy mi totiž přijde, že obránci puky až moc přidržují. Řekněme si na rovinu, že v obraně jsou mladí nezkušení kluci a z toho vyplývají jejich chyby.

Jak tedy docílit, aby jich bylo co nejméně?

Ti mladí kluci v obraně pracují, makají, mají sílu. Ale přijde mi, že si potom všechno moc berou, moc to prožívají. Čímž nechci říkat, že se na to vymlouvám. To chraň bůh. Taková je ale realita, kluci hrají nad své možnosti. V těch zápasech rozhodují maličkosti a my jsme ty malé chybičky dělaly a dostali z toho góly.

Nepoznamenají tým dvě prohry v řadě před zbývajícími čtyřmi zápasy základní skupiny proti papírovým outsiderům?

Je třeba, abychom je hodili za hlavu a připravili se na ty poslední zápasy, které prostě musíme zvládnout. Mužstvo má obrovský charakter i sílu dopředu. Jen se musíme vyvarovat těch chyb vzadu.

Jak dopadnou čeští hokejisté na MS v Bělorusku?
Vyhrají zlato
48,7 %
Získají stříbro
4,8 %
Vybojují bronz
15,4 %
Skončí čtvrtí
3,7 %
Nepřejdou přes čtvrtfinále
24 %
Nedostanou se ani do čtvrtfinále
3,4 %
Celkem hlasovalo 103623 čtenářů.

Reklama

Související témata: