Hlavní obsah

Čas utíkal strašně pomalu, skákali jsme do střel. Rolinek oceňoval touhu a odhodlanost

Minsk

Ukázal se jako příkladný kapitán. Když česká hokejová reprezentace inkasovala v první třetině čtvrtfinále proti Američanům úvodní gól, byl to právě útočník Tomáš Rolinek, kdo za necelé tři minuty srovnal. Ve druhé třetině pak mužstvo obrat dokonalo, a přestože se v závěru muselo strachovat, aby o náskok nepřišlo, nakonec se postupu do semifinále dočkalo. „Teď už je úplně jedno, jak jsme ho dosáhli. Jsem strašně šťastný,“ usmíval se Rolinek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český reprezentant Tomáš Rolinek se raduje z prvního gólu proti USA.

Článek

Sehrát tady v Minsku poklidný zápas asi neumíte, že?

Celou třetí třetinu jsme hráli výborně, ale pak jsme si to zbytečně zkomplikovali. V závěru to byly obrovské nervy. Ani jeden zápas na celém turnaji jsme neodehráli šedesát minut v klidu. Teď se to zase opakovalo.

Za stavu 3:4 navíc měli Američané šance na to, aby srovnali. Jak vám na ledě bylo?

V tu chvíli jsem vůbec nevěděl, kolik času do konce zbývá. Přišlo mi, že to utíká strašně pomalu. Ale to bylo jasné, když jsme se celých padesát vteřin bránili u nás v pásmu. Bylo to strašně nebezpečné. V jednu chvíli jsme skočili do střely a Honzu Koláře to trefilo. Zaplaťpánbůh, že to výborně zblokoval.

Mířil puk do brány?

To vám neřeknu. My se ho snažili jen vykrýt. Ale dobře to dopadlo, jsme veselí. Máme postup, což jsme si přáli. A házíme za hlavu, jak jsme ho dosáhli. Teď už je teď úplně jedno.

Protože se počítá jen postup?

Přesně tak. Proto jsme sem přijeli. Turnaj se z naší strany vyvíjel všelijak a já jsem teď strašně šťastný. Nevím, co k tomu říct, mluví ze mě emoce. Nechtěl bych to teď víc hodnotit.

Když jste v první třetině vyrovnával na 1:1, radostí jste skočil na plexisklo. I tam byly velké emoce, co?

Mám je pořád. Věděli jsme a i trenéři nás upozorňovali, že jejich gólman Thomas první střely vyráží. Potom je tam místo v bráně, tak jsme se do toho snažili chodit. A je úplně jedno, jak góly dáváme. Speciálně u mě. Však víte, že dávám góly i nohou a se štěstím. Hlavně, že jsme hladoví a je tam touha.

Tu jste ukázali i ve druhé třetině při přesilovce po faulu na Sobotku. Řekli jste si, že když vám Američané zranili hráče, půjdete do toho s ještě větší vervou?

Ono to tak teď vypadá, že? Ale nebylo to jenom o tom: zranili nám hráče, tak jim to pojďme ukázat. Prostě jsme touhu měli celých šedesát minut.

Byly právě dva góly vstřelené v přesilovce po Abdelkaderově faulu zlomovým momentem utkání?

Tam se lámal chleba. Kdybychom to neproměnili a nedali žádný gól, bůh ví, jak by to mohlo dopadnout.

A to vám v ní ještě rozhodčí neuznali Červenkův gól pro kopnutí bruslí? Jak jste situaci viděl vy?

Viděli jsme, že je puk za čarou, ale onoho pohybu nohou jsme se báli. Bylo to sporné. Ale rozhodčí asi udělali dobře. I kdybychom nakonec prohráli, asi bych říkal, že gól neměl platit.

Co říkáte na výkon Alexandera Saláka?

Super výkon, byl fantastický! Když chcete dosáhnout něčeho velkého, potřebujete, aby gólman zachytal. Proti Americe to byl Sašův zápas. Byl jistý, nevyrážel puky, co na něj šlo, to udržel. Chytal úplně s přehledem.

Jakou medaili vybojují čeští hokejisté na MS v Minsku?
Zlatou
55,4 %
Stříbrnou
23,2 %
Bronzovou
7,7 %
Bramborovou
13,7 %
Celkem hlasovalo 63096 čtenářů.

Reklama

Související témata: