Hlavní obsah

Jágr končí s reprezentací: Nemám zapotřebí, aby si někdo bral moje jméno do huby

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz
Aktualizováno

Naznačoval to už v průběhu mistrovství světa v běloruském Minsku, po prohře 0:3 v zápase o bronz od Švédů to hokejový útočník Jaromír Jágr řekl natvrdo. „V české reprezentaci končím,“ řekla bezprostředně po zápase dvaačtyřicetiletá legenda.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Utkání o bronz na hokejovém MS mezi Českem a Švédskem. Zleva švédský brankář Anders Nilsson, Jimmie Ericsson ze Švédska a český reprezentant Jaromír Jágr.

Článek

„Už po čtvrtfinále jsem říkal, že tento turnaj je pro mě poslední šancí, jak získat medaili. Bohužel to nevyšlo," prohlásil Jágr v neděli. „Není to o tom, že bych si myslel, že na to nemám. To, že se mi na nějakém turnaji nedařilo tak, jak bych si představoval, ještě nic neznamená. Vím, jaký hráč můžu být, když se mi bude dařit. Vím, jaké jsou moje možnosti, dostal jsem obrovský talent od Boha," prohlásil Jágr.

Nejproduktivnější evropský hráč historie NHL vyhrál s reprezentací olympijské hry v Naganu, zažil i dva tituly mistrů světa v letech 2005 a 2010. V posledních letech ale přiznával, jak složité je pro něj zvykat si po sezóně strávené v zámoří na široké kluziště, na kterém se hraje v Evropě. Hrát hokej zámoří a na starém kontinentu nazýval „úplně jiným sportem".

„Hokej se (v Evropě) hraje jiným způsobem, než který hraju já. Mám 110 kilo, nemůžu lítat tam a zpátky. Potřebuju mít puk na hokejce. Zvlášť na velkém hřišti. Do tohoto stylu se můj hokej nehodí. Bylo by to možná jiný, kdyby tu v Minsku byl Židla (Marek Židlický) nebo Pleky (Tomáš Plekanec), kteří hrajou stejným způsobem jako já," uvedl Jágr, který v reprezentaci debutoval v roce 1990 a odehrál v ní (i v součtu s tou československou) 141 zápasů. Vstřelil v nich 49 branek.

Nedělám ze sebe génia

Jágra k pokračování v národním týmu nezviklá ani vidina příštího mistrovství světa, které se v roce 2015 uskuteční v Praze a Ostravě. „To nehraje roli, prostě nastal můj čas. Chtěl jsem skončit už po olympiádě v Soči."

Svůj konec si definitivně rozmyslel až na konci šampionátu v Minsku. A jedním z důvodů, proč tak učinil, byla i kritika některých z hokejových expertů, která se na mužstvo snesla po nepřesvědčivých výkonech v základní skupině. „Ještě dva zápasy to musíte vydržet a pak už mě nikdy neuvidíte a ani už o mně nikdy neuslyšíte. Snad to zvládnete," napsal po čtvrtfinále kritikům.

„Nemám zapotřebí, aby si moje jméno bral někdo do huby, když ví hovno, jaká je situace. Chtělo by to trochu úcty. Když někdo vypustí nějaký názor, musí si být jistý, že má svůj smysl. Ovlivní to totiž spoustu dalších lidí. A mě štvou lidi, kteří si udělají nějaký názor a nevědí přitom nic ani o hovně. Nezlobte se na mě. Nedělám tu ze sebe génia, ale hokej hraju 25 let a nějakým způsobem jsem se mu musel přizpůsobit. Takže vím možná víc než oni," prohlásil Jágr.

Rozmyslí si ještě Jaromír Jágr konec v české reprezentaci?
Ano
21,4 %
Ne
78,6 %
Celkem hlasovalo 92647 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off MS v hokeji 2014

  • Čtvrtfinále

  • 22.05.14      19 : 00 Čižovka
    Kanada Kanada Finsko Finsko
    2 : 3
  • 22.05.14      15 : 00 Čižovka
    Spojené státy USA Česká republika Česká republika
    3 : 4
  • 22.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Švédsko Švédsko Bělorusko Bělorusko
    3 : 2
  • 22.05.14      16 : 00 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Francie Francie
    3 : 0
  • Semifinále

  • 24.05.14      17 : 45 Minsk Arena
    Finsko Finsko Česká republika Česká republika
    3 : 0
  • 24.05.14      13 : 45 Minsk Arena
    Ruská federace Rusko Švédsko Švédsko
    3 : 1
  • Finále

  • 25.05.14      20 : 00 Minsk Arena
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    2 : 5
  • 25.05.14      15 : 30 O 3. místo
    Česká republika Česká republika Švédsko Švédsko
    0 : 3