Hlavní obsah

Jágr chtěl na MS vyslat mladým Čechům zprávu. Jeho konec mě nepřekvapil, říká kouč Ďáblů

New York

Zatímco spoustu fanoušků v České republice Jaromír Jágr svým rozhodnutím ukončit po šampionátu v Bělorusku reprezentační kariéru zaskočil, Pete DeBoer to očekával. Kouč New Jersey, za které legendární útočník nastupoval v uplynulé sezóně a bude za ně hrát i v nadcházejícím ročníku NHL, to prohlásil v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Hockey Night in Canada.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jaromír Jágr.

Článek

Jágr se se svým trenérem z Devils sešel i přímo v Minsku. DeBoer totiž fungoval u kanadské hokejové reprezentace jako asistent hlavního kouče Davea Tippetta. „Češi bydleli ve stejném hotelu jako my, takže jsme si spolu několikrát sedli a měli šanci si spolu dát kafe," řekl pětačtyřicetiletý rodák z Ontaria, jenž Ďábly vedl poslední tři sezóny.

„Vím, že po té poslední byl Jágr trošku unavený, protože za nás odehrál 82 zápasů základní části, nevynechal jediný. Pak stejně ještě jel na mistrovství do Minsku. Podle mě tak učinil proto, aby vyslal mladým českým hráčům zprávu, že jde o důležitý turnaj. Že když může jet on ve svých dvaačtyřiceti letech, měli by i oni reprezentovat svou vlast. Měla to pro ně být taková menší motivace," myslí si DeBoer.

„Když pak po turnaji oznámil svůj konec v národním týmu, nebyl jsem z toho překvapený. Myslím, že se chce hlavně zaměřit na to, aby měl v NHL další skvělou sezónu a aby nás dovedl do play off. A samozřejmě aby taky pokořil několik dalších (individuálních) rekordů," tvrdí muž, který před Devils vedl coby hlavní trenér tři roky Floridu Panthers.

DeBoer: Jágr nejlepším hráčem ve hře na puku

Jágr, nejproduktivnější Evropan v dějinách NHL, už v uplynulém ročníku lámal v nejlepší hokejové lize světa jeden rekord za druhým. Nikdo jiný nenastřílel v základní části víc vítězných gólů než on (124), Jágr rovněž překonal český rekord Romana Hamrlíka v počtu odehraných duelů v základní části (dosud jich odehrál 1473).

A stoupal i v historických tabulkách kanadského bodování a vstřelených branek. V počtu bodů patří olympijskému vítězi z Nagana a dvojnásobnému mistrovi světa šesté místo (1755) a v další sezóně může směle pomýšlet na další posun. Od pátého Marcela Dionneho ho dělí šestnáct bodů, od čtvrtého Rona Francise 43. Mezi střelci je Jágr se 705 zásahy sedmý, šestý Mike Gartner má o tři góly víc, pátý Phil Esposito o dvanáct a čtvrtý Dionne o dvacet šest.

Tedy nic, co by nejproduktivnější hráč Ďáblů v loňské sezóně (24 branek a 43 asistencí) nemohl pokořit. Stejného názoru je i DeBoer, jehož nepřekvapilo, jak skvěle si Jágr v dresu Ďáblů vedl. „Mluví se o Gretzkym, co on byl kvůli svým herním kvalitám schopen na ledě předvádět, nebo o formátu Lemieuxe, jeho schopnostech a rychlosti. Pro mě je ale nejlepším hráčem všech dob, co se hry na puku týká, Jágr."

Reklama

Související témata: