Hlavní obsah

Z dění na Floridě jsme byli v šoku. Ale hrát s Jágrem byl zážitek, říká český reprezentant

České Budějovice

Po minulé sezóně, v níž Florida vyhrála svou divizi a po čtyřech letech se dostala do play off NHL, očekával, že následující ročník bude ještě úspěšnější. Jenže z osobního i týmového hlediska zažil český hokejista Jakub Kindl sezónu, na kterou nebude vzpomínat v nejlepším. Panterům zůstaly vyřazovací boje na hony vzdáleny, on odehrál jen 39 zápasů, v nichž zaznamenal čtyři asistence. Třicetiletý obránce by si chtěl zlepšit náladu v reprezentaci a vybojovat si účast na květnovém mistrovství světa.

Jakub Kindl se těšil, že si konečně zatrénuje s týmemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Přemýšlel jste, proč se situace na Floridě během roku otočila k horšímu?

Taky bych to rád věděl. Minulá sezóna, na jejímž konci jsem na Floridu přišel, byla úplně super, všechno šlapalo. V klubu proto byla velká očekávání a najednou taková změna. Důvodů bylo opravdu hodně, už před sezónu vyhodili generálního manažera a skauty.

I vy jste na začátku ročníku zažil nemilé překvapení...

Přijel jsem na Floridu s tím, že budu hrát a po pěti dnech mě poslali na farmu. Nečekal jsem to, bylo to celkem haló.

Bylo psychicky náročné se s tím vypořádat?

Párkrát už jsem se v takové situaci ocitnul. Zabalil jsem si věci a šel na sobě makat na farmu. Šel jsem pomoct mladým klukům a soustředil jsem se na sebe. Moc jsem ale nepočítal s tím, že bych se na Floridu ještě vrátil. Za měsíc se ale karta otočila, byl jsem zpátky v prvním týmu a už v něm zůstal.

A byl jste u toho, když v listopadu vedení klubu ihned po prohře na ledě Caroliny odvolalo trenéra Gerarda Gallanta, jehož na střídačce nahradil generální manažer Tom Rowe. Byl jste překvapený?

Nikdy jsem takový konec trenéra nezažil. Po zápase jsem seděl v autobuse, když nás PR manažer svolal, že máme jít zpátky do šatny. Tam už si trenér s ostatními lidmi podával ruku. Bylo to strašně narychlo, všichni jsme z toho byli v šoku.

Na Floridě vám vypršel kontrakt, chtěl byste v dresu Panthers pokračovat?

Zatím bych to neřešil. Po sezóně skončil Tom Rowe jako trenér i manažer, teď musí přijít nový trenér, který zase bude mít svou představu, jak by se mělo hrát. Nevidím do toho. Každopádně se jako manažer vrátil Dale Tallon, který jede na mistrovství jako poradce amerického týmu. Když postoupíme a budeme hrát v Kolíně nad Rýnem, kde budou Američané, prohodíme spolu o Floridě pár slov.

Dával vám na Floridě nějaké rady spoluhráč Jaromír Jágr?

Dával, ale nechám si je pro sebe.

Byly podnětné?

Opravdu si je nechám pro sebe. Ale byla pro mě čest s ním hrát, je to velký profesionál. Ani ve snu by mě nikdy nenapadlo, že bych si mohl zahrát s Jaromírem Jágrem v jednom týmu. Byl to zážitek, fakt paráda.

Taky ho lidé v zámoří velebí tak jako v Česku?

Je to legenda, jestli k nám přijel Montreal nebo jsme my hráli na jeho ledě, všichni novináři utíkali za Jardou. Je to druhý nejlepší hokejista na světě. (Jágr je druhý v historickém bodování NHL za Waynem Gretzkym - pozn. red.)

I jemu na Floridě skončila smlouva. Bude podle vás ve své kariéře pokračovat?

Doufám, že jo.

V NHL?

Stoprocentně! Doufám, že zůstane na Floridě.

V úterý jste se připojil k reprezentaci, abyste zabojoval o MS, na kterém jste si zahrál naposledy před třemi lety. Neuvažoval jste, že byste se kouči Jandačovi omluvil, když nemáte smlouvu na další sezónu?

Je pravda, že jsem nikdy nebyl v situaci, kdy bych měl jet reprezentovat bez smlouvy. Ale žádné dilema jsem nepociťoval, do reprezentace jsem se těšil. V sezóně jsem moc zápasů neodehrál, jsem čerstvý a odpočatý. Do hokeje mám velikou chuť. Dá se říct, že si jedu spravit chuť.

Toužíte trenérům dokázat, že i přes nepovedenou sezónu jste obráncem, na kterého se můžou spolehnout?

Pořád v sobě něco mám a mám co nabídnout. Je mi třicet, stále jsem ještě mladý kluk. V Detroitu i na Floridě jsem nabral zkušenosti a těším se, že je teď v reprezentaci zúročím.

Přechodu na širší kluziště se nebojíte?

Nemám z toho strach, bruslení mi nikdy problém nedělalo. Spíš mě překvapilo, že v současném výběru je třináct obránců. S klukama jsme si dělali srandu, že je nás beků pomalu víc než útočníků.

Reklama

Související témata: