Hlavní obsah

Proti Čechům tam budou emoce. Musíme nechat na ledě srdce, přeje si Gregorc

Paříž

Slovinsko zatím v Paříži marně čeká na výhru a na hokejistovi z hradeckého Mountfieldu Blaži Gregorcovi je vidět, jak těžko to nese. „Při čtvrtečním volnu jsme si procházkou městem zkoušeli vyčistit hlavu. Nechceme být týmem, na kterém si tady každý smlsne,“ míní 27letý obránce.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva brankář Gašper Krošelj a Blaž Gregorc ze Slovinska a Sebastian Aho z Finska.

Článek

„Zatím nám tady vyšel jenom závěr proti Švýcarům, kdy jsme v rozpětí sedmnácti minut smazali čtyřgólové manko," připomíná jediný bodový zisk nováčka šampionátu, který zřejmě v sobotu svede s Bělorusy vzájemný duel o záchranu. „Pro udržení ale musíme začít hrát daleko líp. Nechat na ledě srdce i celé svoje hokejové umění," říká Gregorc.

Už dnešní zápas proti české reprezentaci ale bere jako speciální. „Nastoupím proti zemi, kde působím už čtyři roky a řadu protihráčů dobře znám, snažím se pochytit i jejich jazyk. Určitě tam z mojí strany budou emoce," přiznává Gregorc, jenž odehrál tři sezóny v Pardubicích a loni v létě se přesunul o dvacet kilometrů dál do Hradce. „Pro mě báječné angažmá, našel jsem tam přátelské prostředí a fajn lidi, proto jsem neváhal s prodloužením," libuje si.

Volba byla jasná

Ve Slovinsku jsou daleko populárnějšími sporty fotbal, basketbal a házená. „Já měl ale to štěstí, že jsem se narodil v Jesenici, kde je hokej na vrcholu zájmu. Takže moje volba byla jasná, hodně mi pak v růstu výkonnosti pomohlo i působení ve Švédsku, kde jsem hrál ještě v juniorském věku," usmívá se obránce, jenž navázal kontakt s Pardubicemi během světového šampionátu v roce 2013. „Dostal jsem nabídku, která mě oslovila, a má kariéra od té doby nabrala jasný směr," říká.

Mistrovství světa hraje už posedmé, v Paříži si připsal na konto jubilejní 100. zápas za slovinskou reprezentaci. „Od roku 2011 ale na šampionátu neustále pendlujeme nahoru dolů. Potřebujeme tu houpačku zastavit," říká a okamžitě prozradí svůj nejsilnější zážitek s národním týmem. „V Soči jsme měli báječnou olympiádu," připomíná senzační postup do čtvrtfinále a konečné sedmé místo na ZOH 2014.

„V únoru se nám povedlo kvalifikovat i do Pchjongčchangu, to je pro nás další motivace. Nejdřív ale musíme odmakat práci v Paříži."

Reklama

Související témata: