Hlavní obsah

Švédsko - Itálie 8:1Outsider vzdoroval švédskému favoritovi jen polovinu zápasu, pak odpadl

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Rask 1 : 0
9. Holm 2 : 0
24. Morini 2 : 1
30. Brodin 3 : 1
41. Lindholm 4 : 1
51. Omark 5 : 1
55. Klingberg 6 : 1
57. Eriksson 7 : 1
59. Klingberg 8 : 1
Záznam online reportáže

Hokejisté Švédska potvrdili roli vysokého favorita a porazili na mistrovství světa Itálii jednoznačně 8:1. Švédové si ve svém pátém duelu ve skupině A v Kolíně nad Rýnem připsali třetí výhru a upevnili svou pozici v postupovém kvartetu do play off. Výběru Tre kronor pomohl dobrý nástup, v čase 8:34 vedl už 2:0, závěrečnou třetinu pak vyhrál 5:0. Italové zůstávají ve skupině s jediným bodem poslední.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Švédský útočník Joel Lundqvist se snaží překonat italského gólmana Frederika Cloutiera.

Článek

Skóre otevřel v polovině čtvrté minuty Rask, jenž převzal kotouč ve středním pásmu, následně si nabruslil do palebné pozice mezi kruhy a parádní ranou do horního růžku překonal gólmana Cloutiera. Na začátku sedmé minuty měli Italové velké štěstí, že puk poskakující po Lundqvistově dorážce poblíž brankové čáry nakonec skončil v bezpečí, ale jen o chvilku později se snadnou dorážkou prosadil Holm.

Švédové dál v poklidu kombinovali a udržovali Cloutiera v tempu. Když už byl strážce italské branky znovu překonán, zachránila ho horní tyč po akci Erikssona Eka, který si vybruslil před brankoviště od zadního hrazení a zakončil bekhendem. Sám se pár vteřin nato ocitl v další dobré příležitosti, ale tentokrát ho vychytal Cloutier.

Dílčí radost Italů přinesla 24. minuta, kdy hráli první z pouze dvou přesilovek, které jim Švédové v utkání nabídli. Úspěšní byli díky Morinimu, jehož výtečně našel Scandella. Střelec sice procedil puk za Fastha tak, že přešel brankovou čáru jen zhruba o deset centimetrů, to však k platnosti gólu stačilo. Žádné drama se však nekonalo, v polovině utkání pálil od modré čáry nechytatelně Brodin. Nylander pak trefil tyč.

Výkonnostní rozdíl mezi oběma celky ještě hodně zvýraznila třetí třetina, kterou Švédové vyhráli 5:0. Už po 41 sekundách od návratu z kabin se prosadil Lindholm. Debakl pak z výsledku udělali Seveřané v závěrečné desetiminutovce. V 51. minutě se kotouč po ráně do tyče odrazil přímo na Omarkovu hůl před prázdnou brankou - 5:1.

Cloutier se pak vyznamenal proti Edlerovi, ale poté inkasoval třikrát za tři a půl minuty, kdy se mezi střelce zapsali Carl Klingberg, Eriksson Ek a John Klingberg.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Švédsko - Itálie 8:1 (2:0, 1:1, 5:0)
Branky a nahrávky: 4. V. Rask (E. Lindholm), 9. Holm (W. Nylander, Brodin), 30. Brodin (Holm), 41. E. Lindholm (Landeskog, Stralman), 51. Omark (Söderberg, Edler), 55. C. Klingberg (Nordström), 57. Eriksson Ek (W. Nylander), 59. J. Klingberg (Holm, W. Nylander) - 24. Morini (Scandella, Insam). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Fonselius - Suominen (oba Fin.), Jensen (Dán.). Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Diváci: 10 878.
Švédsko: Fasth - Stralman, Hedman, J. Klingberg, Edler, Holm, Brodin - E. Lindholm, V. Rask, Landeskog - Söderberg, Krüger, Omark - Karlsson, W. Nylander, Eriksson Ek - C. Klingberg, J. Lundqvist, Nordström - Everberg. Trenér: Rikard Grönborg.
Itálie: Cloutier - T. Larkin, Zanatta, Hofer, Helfer, Egger, Glira, Miglioranzi - Frigo, Andergassen, Scandella - Morini, S. Kostner, D. Kostner - Insam, Anton Bernard, Lambacher - Marchetti, Goi, Gander - Frank. Trenér: Stephan Mair.

Reklama

Související témata: