Hlavní obsah

Rusko - Slovensko 6:0Hokejisté Ruska uspěli na MS i popáté, Slováky deklasovali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Dadonov 1 : 0
14. Dadonov 2 : 0
20. Mironov 3 : 0
23. Kučerov 4 : 0
33. Tělegin 5 : 0
56. Gavrikov 6 : 0
Záznam online reportáže

Kolín nad Rýnem
Aktualizováno

Hokejisté Ruska vyhráli na mistrovství světa i pátý zápas. V základní skupině A v Kolíně nad Rýnem porazili Slovensko jednoznačně 6:0. Sborná zcela dominovala, vedla 5:0 již po druhé třetině a s jistotou postupu do play off se vrátila do čela tabulky před USA. Dva góly dal útočník Jevgenij Dadonov, čisté konto vychytal Andrej Vasilevskij. Postup Slováků do čtvrtfinále už je pouze v oblasti teorie.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ruská radost v utkání se Slovenskem. Celkem se dostavila šestkrát.

Článek

Rusové bez zraněného Mozjakina od začátku bavili vyprodanou halu s 18 591 diváky v ochozech skvělým hokejem. Už po 72 vteřinách je za tříbodovým ziskem nasměroval snadnou trefou do prázdné branky Dadonov, jehož při přečíslení našel místo zakončení nečekanou přihrávkou Gusev. V polovině 14. minuty se úspěšný střelec dočkal znovu, když ho Gusev vybídl další skvostnou nahrávkou, v tomto případě od zadního hrazení.

Nedlouho poté měli Slováci velké štěstí, když po příležitosti Guseva dojíždějící Čerešňák srazil kotouč těsně vedle tyče do spodního oblouku branky. Přesto Rusové ještě do první přestávky rozhodli: Mironov nahodil puk od modré čáry, ten prošel skrz tři hráče před brankovištěm a gólman Július Hudáček neměl šanci zareagovat.

Problém s ledem, hráči šli do šatny

Kvůli potížím s kvalitou ledové plochy a nutné opětovné úpravě rolbou začala druhá třetina s výrazným zpožděním. Ruské hokejisty to však ani v nejmenším nevykolejilo. V končící 23. minutě se prosadil Kučerov, jemuž sudí po poradě s kolegou u videa posvětili sporný zásah bruslí.

Gólman Hudáček si pak poradil se seriálem šancí v ruském podání a snížit mohl naopak Miklík, jeho dobře mířenou střelu ale Vasilevskij ztlumil ramenem. Další možnosti měli Haščák a z bekhendu Bližňák, jenže ruský gólman byl bezchybný. Ve 33. minutě si našel odražený puk Tělegin a o slovenského gólmana z nulového úhlu zvýšil už na 5:0. Při přečíslení dvou na jednoho pohotově zakončil ze vzduchu Hrnka, ale opět bez efektu.

Ve třetí třetině proměnili Rusové zápas v exhibici a bavili se kombinacemi přes mnohé palebné pozice, z nichž už mohli zakončovat. Dadonov rozezvučel tyč, pár minut poté mu radost z dovršení hattricku sebral Július Hudáček. Debakl Slováků pak dovršil v 56. minutě přesnou ranou z mezikruží obránce Gavrikov.

Rusko - Slovensko 6:0 (3:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Dadonov (Gusev, Šipačov), 14. Dadonov (Gusev, Šipačov), 20. Mironov, 23. Kučerov (Tkačov, Kiselevič), 33. Tělegin (Zub, Plotnikov), 56. Gavrikov (Šipačov, Dadonov). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Piechaczek - Kohlmüller (oba Něm.), Ritter (USA). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 18.591.
Rusko: Vasilevskij - Gavrikov, Kiselevič, Antipin, Bělov, Provorov, Mironov, Zub - Tělegin, Andronov, Plotnikov - Gusev, Šipačov, Dadonov - Kučerov, Namestnikov, Barabanov - Tkačov, Ničuškin. Trenér: Oleg Znarok.
Slovensko: J. Hudáček - Jánošík, Čerešňák, Mikuš, Gernát, Sersen, Čajkovský, Šedivý, Trška - Miklík, Bližňák, Haščák - Kudrna, Cingel, Hrnka - Dravecký, L. Hudáček, Skalický - Matoušek, Zigo, Šťastný. Trenér: Zdeno Cíger.

Reklama

Související témata: